Budućnost novinarstva - Tehno novinari?

autor: Veljko Drljača 0

Novosadski Filozofski fakultet ugostio je juče i danas projekat "Mreža za talente i inovacije u medijima“.

Ovaj događaj je drugi u nizu i predstavlja deo programa, prvi svoje vrste kod nas, namenjen obrazovanju mladih studenata i "lidera“ čiji je cilj primenjivanje efektnih trendova i inovacija u poslovanju nezavisnih medija.

Fokus predavanja u Novom Sadu je bio na digitalnoj transformaciji medija i izazovima sa kojima se neke od najvećih novinarskih organizacija suočavaju tokom tranzicije iz tradicionalnog funkcionisanja štampanih medija u digitalnu sferu. Presedan za uspeh nezavisnih medija danas jeste implementiranje novih tehnologija u stvaranju priča, proučavanju publike i promene uredničke uloge u medijima kako bi se stvorio efektniji i kvalitetniji sadržaj.

Učesnici imaju priliku da ostvare veštine u vođenju novih projekata koji mogu doprineti opštem napretku medija i razvoju nezavisnog novinarsta u digitalnom svetu što predstavlja jedini način opstanka ove profesije. Tehnološki napredak omogućava originalne načine izveštavanja koji mogu doprineti vrhuncu novinarskog dostignuća.

Pomoću intervjua sa urednicima iz najpoznatijih novinarskih kuća poput Njujork Tajmsa, koje je uradio docent sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu Marko Nedeljković, učesnici projekta su imali priliku da nauče jasne metode koje efektivno mogu poboljšati rad nezavisnih medija i prilagoditi ga digitalnom dobu  ali i ispraviti mnogobrojne greške koje su mediji pravili.

Prilagođavanje medija i inovacije podrazumevaju blisku saradnju sa inženjerima iz sfere informacionih tehnologija, nove metode monetanizacije i naplaćivanja medijskog sadržaja.

Novinari i dalje ostaju u centru profesije ali njihove veštine se moraju širiti u nedruštvena znanja, jer upravo takva znanja će ih približiti publici.

U novinarstvu kao i u ostatku društvenih delatnosti vlada, slobodno se može reći, neka vrsta straha od veštačke inteligencije koja čeka da još malo poraste i opameti se pa da nam svima uzme posao. U praksi to ipak nije slučaj, ove tehnologije upravo mogu povećati efikasnost novinara, pomoći da oformimo publiku, analiziramo ogromne količine podataka pa da ih, naravno etički, koristimo za stvaranje boljih priča.

"Neće vam veštačka inteligencija uzeti posao, već onaj novinar koji koristi veštačku inteligenciju bolje od vas“, rekao je na predavanju Vladimir Trkulja, Inovator i kosultant u UNICEF-u.

Teorijski deo ovog projekta se ostvaruje na predavanjima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Organizatori su predavači sa beogradskog, novosadskog i niškog Univerziteta u saradnji sa nezavisnim medijima poput "Radio 021“, novinska agencija "FoNet“, "Južne vesti“, podkast "Tampon zona“ i drugi.

Tradicionalni biznis modeli medija (prvenstveno štampani i lokalni mediji) ne može da konkuriše besplatnim izvorima informisanja na internetu pa samim tim nezavisni mediji moraju sami da stvaraju publiku, adaptiraju se tehnologiji i koriste je kako bi stvorili ne samo alternativu za informisanje već pozdan i superioran način informisanja.

Predavanje u Novom Sadu je drugo u nizu, projekat se nastavlja sa radionicama i predavanjima u Nišu i Beogradu.

Sledećeg januara učesnici će testirati svoja novostečena znanja u rešavanju zadataka ali i mogućem plaćenom radu u nekoj od nezavisnih medijskih kuća sa kojima će sarađivati tokom teorijske edukacije.

Nema komentara

Napišite komentar