"It ends with us": Tamna strana ljubavi

autor: Anja Popov 0

Počinje kao romantika, a teče kao užas.

Ovogodišnje filmsko ostvarenje - ,,It ends with us”, Džastina Baldonija, u medijima predstavljeno kao najkontroverznije je priča o mladoj ženi, njenim ljubavnim vezama i teškim odlukama koje mora da donese zarad boljeg života. Film je zasnovan na istoimenom bestseleru iz 2016. godine koji je napisala Kolin Huver. Kao što to obično biva sa adaptacijama knjiga, mnogi su se pitali da li će ovaj film uspeti da dočara složenost životne priče glavne junakinje. Sa druge strane, oni koji nisu čitali roman, nakon objavljenog trejlera očekivali su ,,romantičnu limunadicu“ sa srećnim krajem. Zapravo, kraj jeste srećan, ali ne onako kako su mnogi zamišljali. 

U centru radnje je lepa Lili Blum koju tumači Blejk Lajvli, žena koja želi da otvori svoju cvećaru – odlični razlozi da se svako ponada romantičnoj pričici. U filmu pratimo njenu ljubavnu priču sa naizgled savršenim muškarcem, markantnim neurohirurgom, Rajlom, kog tumači sam režiser, Džastin Baldoni. Naravno nije sve onako kako izgleda. Film ima i paralelnu priču, Lilino tinejdžersko doba (Isabela Ferrer). Ove scene navode gledaoca da se zapita kako će priča teći, a film postaje nepredvidiv.

Kao mlada devojka upoznala je beskućnika Atlasa (Alex Neustaedter) koji je slučajno postao njena prva ljubav. Kada on njoj otvori dušu i ispriča kako je ostao bez krova nad glavom, klupko počinje da se odmotava. Lili sa njim, a i nama, deli mračnu tajnu svog detinjstva. Njen otac, sada već pokojni, zlostavljao je njenu majku. Kakve je to posledice ostavilo na Lili, kako se nosi sa tim kroz život i kako to utiče na njen život sada? Zašto je uopšte ovo bitno za nas? Rajl udara Lili, a sve se dešava u sklopu zagorelog jela i nezgode u kuhinji, zakamuflirani užas počinje. Na prvi pogled nije namerno, ali ona je vidno potresena. U celom ovom rasulu u njen život se vraća Atlas (Brendon Sklenar), svetla tačka sve tamnijeg života. Rajla ubija ljubomora, napadi na Lili su sve češći, sve do kapi koja je prelila čašu. Akt zlostavljanja posle kog je bila sigurna da želi da prekine svaki kontakt s njim. Ali, nije sve tako jednostavno – Lili ima razlog da održi taj kontakt ceo život. Kako da omogući roditeljstvo čoveku od kog želi da se razvede zbog nasilja i da li je uopšte moguće da se nasilje u porodici ne ponovi?

Foto: Anja Popov

Odlučnost koju nam pokazuje je primer i vetar u leđa svakoj ženi koja prolazi kroz nešto slično. Istrajnost je važna za spas, a ako možete da pronađete oca svom detetu u tom čoveku to je samo bonus. Čitava priča o zlostavljanju je jako lepo integrisana u romantiku, teško se primeti, dvosmislena je, ostavlja utisak kao da je pogled iz ugla žrtve. Ni jedna žena ne očekuje takvo ponašanje od muškarca kog voli i koji je do juče bio najdivniji na svetu, pa je poricanje i traženje opravdanja sasvim prirodno. Naravno, i pomalo frustrirajuće iz ugla posmatrača, ali tako je i u životu.Ova nepredvidiva priča će naterati gledaoce da otvore mnoga pitanja o tome šta ljubav jeste, a šta nije.

Celokupnom utisku ništa manje nisu doprineli ni performansi glumaca. Blejk Lajvli je lepo dočarala jednu ,,običnu“ ženu, koja je dobro ili ipak nije kada malo više zagrebemo površinu, a mlada Izabela Ferer koja neverovatno podseća na svoju stariju koleginicu je dostojno odigrala ulogu traumatizovane tinejdžerke. Sa druge strane Džastin Baldoni je ulogu Rajla doneo tako da svaka gledateljka bude u stanju da se zaljubi, sve dok isto tako svaka ne počne da oseća gnev. Od drugih likova izdvojila bih Atlasa kog su oba glumca od prvog do poslednjeg minuta ovog ostvarenja odigrala kao izuzetno brižnog i pažljivog dečka, a zatim i muškarca, koji nikada nije prestao da voli Lili.

Vizuelno je film vrlo privlačan sa moderno uređenom scenografijom što doprinosi utisku idiličnog života, a kadrovi cvećare i cveća uopšte romantizuju čitavu radnju. Sve ovo pomalo prikriva ozbiljnost priče, ali ipak mislim da ovakav pristup ima za cilj da ukaže ženama i ljudima uopšte kako nasilje bilo koje vrste nije uvek lako primetno, pogotovo žrtvi, i često je vrlo dobro izmanipulisano.

Ovih dva i po sata vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Ako volite romantične filmove, ali ne one sa očekivanim krajem, uživaćete, ali i plakati, mada verovatno od besa. Na kraju, sigurno ćete mnogo i naučiti, pa i podeliti svoja saznanja sa prijateljima i porodicom. ,,It ends with us“ ima potencijal da osvesti ljude o porodičnom i partnerskom nasilju.

Ne mora svaki film biti umetnost - nekad je dovoljno da bude lekcija. 

 

 

 

Nema komentara

Napišite komentar