Terrifier 3 - Krvavo i užasno

autor: Tanja Njergeš 0

Premijera najnovijeg nastavka premašila je očekivanja ljubiteljima horora i franšize - i na dobar i na loš naćin.

Terrifier (2016.) je američki horor film koji je režirao Demijan Leone i tematski je naslednik njegovog prethodnog filma All Hallows' Evea. Nastavak filma snimljen je 2022. godine, a treći deo premijerno je prikazan jedanaestog oktobra i ne preporučuje se ljudima koji ne mogu da podnesu prizore krvi, ljudskih organa i delova tela koji su razbacani na sve strane. Radnja svih delova je međusobno povezana, a tematika je skoro ista.

U prva dva dela na Noć veštica pojavljuje se klovn Art koji  masovno ubija sve ljude koji mu se na bilo koji način zamere ili nađu na putu. On sa sobom uvek nosi vreću sa alatom koji koristi tokom ubijanja, a na veliki američki praznik kao što je Noć veštica niko ne bi posumnjao da je jezivi klovn zapravo serijski ubica.

U prvom delu njegove žrtve su dve devojke koje se vraćaju iz noćnog izlaska i bivaju nemilosrdno ubijene u zapuštenom podrumu jedne kuće. Godinu dana nakon masakra Art ponovo napada ali mu se suprodstavljaju srednjoškolka Sijena (Sisi) i njen mlađi brat Džonatan Šo. Nakon što im je jezivi klovn ubio prijatelje i majku njih dvoje uspevaju da ga savladaju i okončaju sve. Ono što su brat i sestra tada doživeli ostavilo je na njih trajne psihičke posledice koje će vremenom biti sve gore.

Od najnovijeg nastavka horor filma se očekivalo još više neprijatnih scena, kojih je po mom mišljenu bilo previše. Reditelj je najavljivao i te kako veliki broj krvoprolića koja započinju već nakon prvih pet minuta filma.

Terrifier 3 odvija se pet godina nakon prethodnog dela, pred Božić kada Sijena odlazi u posetu tetki, teči i maloj sestričini po imenu Gabi, a Džonatan je na fakultetu. Njih dvoje su proveli dugo vremena u psihijatrijskim ustanovama kako bi mogli da nastave normalan život nakon traume koju su proživeli. Sijena ponovo ima neki čudan osećaj da je opasnost i dalje tu i da Art nije mrtav...i bila je u pravu. Maskirani klovn ovog puta ima drugačiju ideju, obukao se u Deda Mraza i tako kostimiran nastavio sa svojim zločinima u susret praznicima, pa opet nikome nije bio sumnjiv.

Scene koje su prikazane mnogo su neprijatnije od svih prethodnih ali ono što mi se nije dopalo ni u ovom, a ni u prethodnom delu jeste prevelika kombinacija naučne fantastike i natprirodnih efekata sa ovom vrstom žanra. Određeni broj scena ostao je pomalo nejasan, a kraj je takav da se može snimiti i četvrti deo. Takođe, koliko god sam ljubitelj horora, nikada ne bih režirala film u kojem će sekirom da kasape decu dok spavaju, što je ovde bio slučaj kada je klovn na početku filma ušao u dečakovu sobu i raskomadao mu telo po krevetu.

Mnogi ljudi smatraju da režiseri i pisci horor filmova i priča imaju neku vrstu psihičkih problema i da vole scene u kojima drugi pate. Smatram da niko ko je mentalno zdrav ne bi imao srca da u horor filmu izlaže decu tako nemilosrdnoj opasnosti. Posebno me je šokirala scena kada je Art u jednoj prodavnici tržnog centra seo na stolicu koja je bila namenjena Deda Mrazu i počeo da deli poklone deci iz svog džaka. Pomislila sam kako će iz njega da izvadi svoje specijalne rekvizite, ali to su zaista bile upakovane igračke. Na početku je to izgledalo čak i pomalo simpatično, delovalo je kao da neće nikome da naudi, ali u trenutku kada je jedno dete otvorilo svoj poklon u kojem je bila bomba, eksplodiralo je sve. Samo su se čuli vrisci roditelja koji užasnuto i sa bolom u glasu dozivaju svoju decu koja se nikada neće vratiti. Nakon toga je zanemela većina publike u bioskopskoj sali. U tom trenutku nisam znala šta da očekujem dalje jer je svaka naredna scena bila, pa...slobodno mogu da kažem bolesnija od prethodne. Znala sam da je scenario ,,lud“, jer sam nekoliko dana pre premijere upravo takve reči režisera Leonea pročitala na internetu, kada je govorio o svom novom filmu, ali sam se svejedno zaprepastila u pojedinim momentima.

Film nema nikakav poseban tok, na svakih pet do deset minuta neko bude  iskasapljen, a kraj  je  jako ubrzan i sa mnogo nedorečenih scena. Sijena se u toku noći probudila, sišla je sa sprata i ugledala klovna kako je na zid zakucao telo njenog teče, a od Džonatana je ostala samo kosturska glava koju su izjeli pacovi. Mislila sam da je to samo noćna mora i da će se Sijena probuditi, međutim,  prevarila sam se. Ona im se ponovo suprotstavlja, ali uzalud. Svi voljeni koje je ikada imala su mrtvi, osim sestričine, koja je na kraju filma završila u drogoj dimenziji, a sigurna sam da se objašnjenje tog segmenta planira u naredom delu filma. Gabi je možda živa u nekom drugom svetu i  jedini je motiv koji Sijeni daje snagu da nastavi da se bori,  uprkos nestabilnom stanju i sasvim sama protiv  klovna psihopate koji i dalje tumara ulicama, spreman da ponovo napadne.

Foto: Istock

Ono što smatram velikim nedostatkom je svakako pozadina priče. Gledaoci nakon tri dela Terrifier-a ne znaju ništa o klovnu koji se pojavio i koji ubija bez ikakvog posebnog motiva, a pored toga ni ne govori. Zašto je došao među ljude tako obučen i šta želi? Istina je da horor filmovi i te kako mogu da imaju likove kojima za ubistvo ne treba poseban razlog, ali ipak smatram da je na to trebalo obratiti pažnju prilikom kreiranja scenarija. Ono što bih istakla kao veoma dobro i upečatljivo je kostim ubice Arta koji nije ni malo naivan. Kada bih na ulici susrela tako obučenog čoveka sigurno bih pobegla glavom bez obzira. Međutim, za razliku od mene, svi likovi filma gledali su u klovna sa krvavom odećom i jezivim osmehom na licu prilično mirno, bez trunke sumnje. Kao da se niko nije zapitao šta taj čudak radi i kakva je to crvena boja po njegovom telu... Mislim da je taj deo potpuno zanemaren, a skoro svi sporedni akteri filma deluju kao da su tu čisto ,,radi reda.“  

Nakon što sam odgledala i treći nastavak ovog ekstremnog američkog horora, pomalo sam zgrožena ali i razočarana u isto vreme. Očekivala sam mnogo više u dva sata filma. Do poslednjih dvadesetak minuta moglo se videti samo ubijanje i krv svuda, čista monotonija. Umesto da se na neke delove priče obratila pažnja sve se desilo prebrzo, naročito kraj. Materijala za nastavak svakako ima i sigurna sam da ga Leone ima u planu, ali mislim da bi to bio veliki promašaj sa mnogo praznina i nejasnoća koje nam verovatno neće ni u njemu biti objašnjene potpuno.

 

Nema komentara

Napišite komentar