Hakaton u punom jeku

autor: Radovan Ciganović 0

„Po prvi put imamo priliku da ono o čemu smo učili teorijski na predavanjima isprobamo u praksi“, kažu učesnici dvadesetčetvoročasovnog Hakatona, koji je počeo danas i na kojem studenti samostalno rade na razvoju „Android“ aplikacija, a održava se u okviru seminara za programere „Sandbox“.

Foto: Timea Šmit

Hakaton je takmičenje koje traje čitav dan, bez prekida. Ukupno 30 učesnika seminara iz Srbije i inostranstva podeljeno je u 5 mešovitih ekipa i istovremeno rade na razvoju određenih aplikacija, koje će kasnije oceniti stručni žiri.

– Žiri kompanije Egzekom će gledati tehničke specifikacije aplikacija, kao i sam njihov izgled, i odlučiti koji od timova će biti nagrađen. Kategorije u kojima će se dodeljivati nagrade su za najbolji koncept i najbolje tehnički realizovanu aplikaciju, dok postoji i nagrada za aplikaciju koja se najviše bude dopala publici – rekao je Nenad Perčić iz organizacije takmičenja.

Mihajlo Racić, jedan od učesnika, istakao je da su mu predavanja koja je slušao prethodnih dana mnogo pomogla.

– Dobro je to što su nam predavanja držali ljudi koji rade sa tim aplikacijama, što nije slučaj na fakultetu. Upoznao sam neke nove tehnologije, a bilo je i predavanja na kojima su predavači čak kucali čitave kodove pred nama, što na fakultetu radimo samo na teoretskom nivou – istakao je Racić i dodao da nije umoran, ali i napomenuo da je noć duga.

Racić je malo bliže pojasnio na kakvoj aplikaciji rade on i njegove kolege.

– Mi radimo na Bikom sistemu. On omogućava da, kada se približimo nekom predmetu na koji je ugrađen Bikom sistem, naš telefon preko blututa primi informacije o tom predmetu. Na primer, ukoliko stanete pred „Monalizu“ vaš telefon primi poruku o slici, njen naziv, kada i ko ju je naslikao i tako dalje – pojašnjava Racić, dodajući da se ovakvi sistemi već koriste u nekim muzejima u svetu.

Foto: Timea Šmit

Jedan od studenata iz inostranstva, Paskal Laherve iz Holandije, takođe je zadovoljan onim što je čuo na predavanjima prethodnih dana.

– Za mene je bilo veoma poučno, jer se ja ni ne bavim preterano kompjuterima na svojim studijama elektroinženjeringa. Ima dodirnih tačaka, ali nije isto kao ovo što smo radili na seminaru, tako da mi je bilo interesantno – rekao je Laherve, i dadao da ga ne zanima pobeda na takmičenju, već da je prvenstveno tu jer voli ono čime se bavi.

Hakaton je počeo danas u 11:00 i trajaće do sutra u isto vreme kada će uslediti finalne prezentacije i proglašenje nagrađenih studenata, u prostorijama firme Egzekom. Seminar „Sandbox“ ogranizuje Udruženje studenata elektrotehnike Evrope (EESTEC) u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu.

Nema komentara

Napišite komentar