Počinje trka za najbolje studentske ekipe

autor: Milana Maričić 0

Državna univerzitetska prvenstva u odbojci, košarci, rukometu i malom fudbalu počeće ove nedelje, a za titulu prvaka Srbije nadmetaće se timovi Beogradskog, Novosadskog, Niškog, Kragujevačkog, Novopazarskog univerziteta i Univerziteta umetnosti u Beogradu.  

foto: usss.org.rs

Novi Sad će biti domaćin nekoliko turnira, u odbojci za studente i studentkinje, koji počinje 14.aprila, i turnira u rukometu i košarci u muškoj konkurenciji od 23.aprila. Prvi sportisti Novosadskog univerziteta koji će izaći na teren biće košarkašice koje 8. aprila gostuju rivalkama iz Kragujevca.

Univerzitetski prvaci Srbije, osim potvrde da su najuspešniji studentski tim u svojoj zemlji, svake godine dobijaju priliku da se takmiče sa najboljim kolegama iz Evrope na Evropskim šampionatima u košarci, odbojci, malom, fudbalu, rukometu i u još desetak sportova. Ove godine će se krajem jula i početkom avgusta, umesto zasebnih prvenstava za svaki sport pojedinačno, održati druge Evropske univerzitetske igre u Roterdamu, u Holandiji. Ovaj najveći događaj studentskog sporta na kontinentu prvi put je bio organizovan 2012. godine u španskom gradu Kordobi. Tada su se među 2.500 takmičara istakli i naši predstavnici. Odbojkaši Univerziteta u Nišu postali su evropski prvaci, a košarkašice i odbojkašice Beogradskog univerziteta osvojile su srebrne medalje.

Prošle godine su ove ekipe na evropskim šampionatima nastavile u pobedničkom ritmu, pa su tako odbojkaši iz Niša osvojili srebrno, košarkaši iz Beograda bronzano, a beogradske košarkašice zlatno odličje.

Iako poslednjih nekoliko godina na prvenstvima Srbije dominiraju ekipe drugih univerziteta, i novosadski studenti svojevremeno su  postizali velike uspehe, kada su 2004. i 2005. bili evropski prvaci u malom fudbalu, a od 2005. do 2008. fudbaleri, odbojkaši, odbojkašice i košarkašice bili su više puta prvaci Univerzitetskog prvenstva Srbije.

Nema komentara

Napišite komentar