UV: Nemamo frontmena, muzika je ispred nas

autor: Svetlana Paramentić 0

Novosadski bend UV, osnovan u maju, počeo je objavljivanje pesama sa prvog albuma a članovi benda se nadaju da će objaviti ceo album pre Festivala uličnih svirača na kom će imati nastup. UV nastao je nakon raspada benda Uvertira koji je postojao na novosadskoj sceni osam godina.

Foto: UV

Petar Banjac, Filip Grubač, Igor Sakač i Luka Mejdžor zajedno su nastupali uglavnom na novosadskoj sceni kao Uvertira, učestvovali na festivalima poput Beogradskog autorskog rok festivala (BARF), na kom su osvojili prvo mesto. Zahvaljujući nagradi na ovom festivalu objavili su prvi album "Iz rupe bez dna".

Gitarista Igor Sakač kaže da je to bio period kada su najviše postigli za najmanje vremena. Međutim, bend se raspao usled razmirica između dva člana. Petar Banjac, bubnjar benda UV, kaže da je uvek postoje dve strane medalje u takvim situacijama.

– Luka je super momak ali imao je problem sa mnom i sa mojim načinom komunikacije. Obojica smo umeli da budemo nezgodni, ćutalo se o nekim stvarima dugo a nakon manjih razmirica došlo je do  velike svađe i ja sam izašao iz benda – poručuje Petar za “Odjek”.

Međutim, Uvertira je snimila drugi album koji nije izašao nakon raspada benda. Petar je izjavio da ipak i nakon dve godine žele da izdaju taj album.

– Osam godina smo svirali i drugi album je bio gotov, dvaput smo ga snimali. Ja bih voleo da izađe i verovatno će izaći. Pesme su odlične, dobro je snimljen, sve je kako treba – rekao je Banjac.

Bez obzira na raspad benda, uz spontanu reakciju, ostatak članova bez Mejdžora nastavio je da svira ali sada pod imenom UV. Ime benda nastalo usled razmišljanja članova ka tome da ih ljudi poznaju kao Uvertiru i da nakon dugogodišnjeg rada pod nekim drugim imenom publika ih ne bi tako lako prepoznala.

Na albumu se nalazi osam pesama, a ono što razlikuje Uvertiru od UV-a jeste da su pesme na engleskom. Kao poseban razlog tome naveli su da žele da izađu na strano tržište.

– Ja nikad nisam napisao tekst u životu, i ovo što sam napisao to je kroz probu, spontano. Igor ima mnogo više smisla za to, on je napisao ozbiljne tekstove. Iako album ima osam pesama već imamo četiri-pet novih. Imamo puno ideja, ne pravimo više pesme tako što dođemo na probu i odlučimo da napravimo pesmu već je sve spontano – smatra bubnjar UV-a.

U odnosu na prethodni bend kažu da idu ka tvrđoj muzici, iako nemaju frontmena o novim članovima nisu razmišljali jer, kako kažu, to što dugo sviraju im je prednost i imaju tačku preklapanja jer svaki sluša drugačiju vrstu muzike.

Filip Grubač, basista benda UV, kaže da je najbitniji kompromis jer zahvaljujući tome, album su snimili za tri dana.

– Svako od nas poznaje šta koji sluša pa možemo brzo da se shvatimo kada neko želi da osvira nešto na određeni način – navodi Grubač za “Odjek”.

Kao neko ko je dug niz godina na muzičkoj sceni, članovi benda se slažu da je u Srbiji najveći problem za omladinske bendove  to što ne postoji kultura plaćanja muzike ali i to da se ne ulaže dovoljno u mlade bendove. Grubač ističe da je krivica obostrana, kako mladih bendova koji moraju da ulažu u sebe tako i organizatora festivala koji moraju da dopuste mladim autorima da nastupaju u prikladno vreme, kada publike ima, a ne u popodnevnim časovima.

– Nijedan mladi bend neće ući u neki ozbljiniji aspekt bavljenja muzikom ako neko ne ulaže u njih, nama ne treba novac kao lični trošak ali ako želimo da nastupimo na primer u Nišu, mi ne možemo da održimo koncert o svom trošku. Neki festivali, koncerti imaju lepu želju da daju šansu mladim bendovima da nastupaju, ali ako stave koncert u šest popodne niko neće doći. Za razliku od naše zemlje  u Mađarskoj na Sigetu u popodnevnim satima sve bine budu pune. Sa druge strane, pristup bendova treba da bude što bolji, ali je obično pogrešan u našoj zemlji – dodaje Grubač.

Iako postoje poteškoće, smatraju da su trud i posvećenost prema muzici presudni za bavljenje ovom profesijom. Petar ističe da imaju veliku želju da u narednom periodu imaju  što više nastupa a prvi sledeći  je na Festivalu uličnih svirača koji se organizuje prvog septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Nema komentara

Napišite komentar