Osećanja. O. Sećanja: 15 godina od smrti Margite Stefanović

autor: Z. S. 0

Na današnji dan, 18. septembra, pre 15 godina preminula je muzičarka Margita Magi Stefanović.

Iako je po struci arhitekta, ono po čemu je svi pamte jeste stvaralaštvo u “Ekatarini velikoj” koja je obeležeila osamdesete godine prošlog veka u Jugoslaviji.

Vrata uspešne karijere kao klasične pijanistkinje su joj bila otvorena, ali je ipak odlučila da se pridruži Milanu Mladenoviću u bendu “Katarina druga” 1982. koji će dve godine kasnije postati “Ekatarina velika”. Kroz bend su se smenjivali mnogi članovi, od Srđana Žike Todorovića, Ivana Fece Firčija do Marka Milivojevića.

Grafit “Clapton is God” u Londonu stekao kultnu popularnost, a njegov beogradski ekvivalent bio je pomalo čudna tvrdnja na zidu u Njegoševoj ulici na kojem je pisalo: “Margita je dečak”.  

– Buran život, svirke, probe, snimanja, putovanja i sve ono što ide uz takav život opčinili su Margitu. Uvek vesela, nasmejana, puna energije i pozitivnog duha plenila je okolinu. Postala je prava heroina domaće scene. Magi je bilo teško poznavati, uvek se nešto duboko krilo u njoj, nije se plašila smrti, volela je život i bila joj je potrebna ljubav – zapisala je Dubravka Marković pre 15 godina u “Vremenu”.

Sa “Ekatarinom velikom” je svirala sve do smrti Milana Mladenovića 1994. godine, kada se i bend rasformirao. Ona je, ipak, osnovala novi sastav “Kurajberi” i počela da svira po beogradskim klubovima.

Između ostalog, komponovala je muziku za pozorište, ali je i sarađivala sa domaćim grupama kao što su Van Gog, Babe... Pred svoju smrt komponovala je muziku za predstavu “Kaput mrtvog čoveka” Hajdane Baletić.

Preminula je u 43. godini na Infektivnoj klinici u Beogradu, a uzrok smrti nikada nije zvanično saopšten. Pretpostavlja se da je smrt posledica konzumiranja narkotika.

Nakon njene smrti objavljena je knjiga "Magi, zvezda koja večno traje", a o njoj se pisalo i u knjigama "Vrati unatrag" Aleksandra Ilića i "Osećanja. O. Sećanja" Lidije Nikolić. 

Nema komentara

Napišite komentar