"Blagost iščekivanja" kao nova mogućnost za spoznavanje sveta

autor: Tijana Jovanović 0

U okviru osmih Antićevih dana u Kulturnom centru Novog Sada održana je promocija knjige Blagost iščekivanja, autora Milovana Mrkajića. Pored autora na promociji su govorili književni kritičar Draško Ređep, pesnikov prijatelj Milan Carić, dok je Nedeljko Lučić bio zadužen za muzičku pratnju.

foto: Kulturni centar Novi Sad

Ovogodišnji Antićevi dani, posvećeni pedesetogodišnjici Antićeve pesme Plavi čuperak, obeleženi su programom u okviru kojeg je predstavljena i zbirka poezije Milovana Mrkajića. Mrkajić je u pratnji gitare otvorio veče svojim stihovima:

- Svako od nas jedan je impuls, neko snažan, a neko blag, u svakom slučaju dovoljan da ostavi trag. Moje ime je Milovan Mrkajić, ovo je Blagost iščekivanja – rekao je Mrkajić i nastavio predstavljanje svoje zbirke, čitajući pesme koje se u njoj nalaze. 

foto. Kulturni centar Novi Sad

Odgovor na nepostavljeno pitanje, zašto u toku Antićevih dana promocija baš ove knjige, dao je književni kritičar Draško Ređep:

- Moglo bi se napomenuti da je pre svega u pitanju naša strast da na svaki način pokazujemo u kolikim razmerama je naša kultura i osobito naša poezija policentrična. Ona ne zavisi samo od „kruga dvojke“, ne zavisi samo od nekoliko ostarelih i potrošenih autora – rekao je Ređep i dodao da se ova knjiga pojavila kao nova mogućnost za spoznavanje sveta, pre svega u nama, a onda i oko nas.

foto: Kulturni centar Novi Sad

Tokom večeri posetioci su mogli da čuju mnoge objavljene i neobjavljene pesme Milovana Mrkajića, koje je čitao sam autor, kao i jedan od gostiju večeri Milan Carić. Takođe, Nedeljko Lučić, koji je svirao gitaru, otpevao je neke od pesama koje su dobile i svoju muzičku podlogu.

Antićevi dani završeni su organizovanjem večeri posvećenoj dosadašnjim dobitnicima nagrade Miroslav Antić.

Nema komentara

Napišite komentar