Spenser: Problemi života u kraljevskoj porodici

autor: Jovana Radin 0

Najnoviji biografski film „Spenser” fokusirao se na unutrašnje borbe koje je princeza Dajana vodila tokom vikenda proslavljanja božićnih svečanosti 1991. godine na kraljičinom imanju Sandrigem, kada je odlučila da napusti princa Čarlsa. Glavnu ulogu u filmu zauzela je Kristen Stjuart, a film je režirao Pablo Larain.

Foto: Kristen Stjuart (IMDb.com)

Spenser je premijerno prikazan 3. septembra na 78. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, a bioskopski je prikazan 5. novembra 2021. godine, sedam meseci nakon završetka snimanja. Iako je zasnovan na stvarnim ljudima i stvarnim događajima, scenario Stivena Najta predstavljen je na samom početku filma rečenicom: „Basna iz prave tragedije.” Naime, ono što ćemo videti u filmu je više fikcija nego pravi događaj. Zbog toga ovaj film može da bude kategorizovan kao istorijska fikcija i delimično psihološka drama.

Prva scena u kojoj se prikazuje Dajana koja tumara kroz imanje na kom je živela tokom detinjstva simboliše njeno nedostajanje prema prošlosti, prema onome što je nekad bila. Pred sam razvod vidimo koliko kraljevska porodica ima distanciran odnos sa princezom Dajanom. Distanca se delimično vidi kroz ignorisanje Dajaninih primedbi da je u kući hladno i da joj se sinovi smrzavaju. U kuhinji kuće Vindzor piše „smanjite buku na minimum” što nam pokazuje da na imanju nije bilo mesto za tajne, sve se znalo i brzo pročulo, šta god je princeza uradila mediji i njen muž su znali, i iz toga su i dolazili neki bračni problemi.

Dajana je takođe znala za aferu njenog muža i to je veoma negativno uticalo na njeno mentalno zdravlje. Njena ogorčenost povodom afere najbolje se ogledala kroz nezadovoljstvo koje je imala prema biserima koje joj je muž poklanjao, jer je znala da ih poklanja i drugoj ženi. Borila se za svoja dva sina, za koje je morala da donese ispravnu odluku. Pritisak koji je osetila neposredno pre nego što je napustila kraljičino imanje doveo je princezu do priviđanja duha Ane Bolejn. Predviđanje je bio predznak njenoj sudbini, jer je Ana Bolejn bila nekadašnja supruga Henrija VIII koja je pogubljena kako bi njen suprug mogao da se oženi svojom ljubavnicom.

Veliki deo nastupa Kristen Stjuart u ulozi princeze može se opisati kao melanholično stanje dok traži izlaz iz kraljevske porodice. Pred sam kraj filma, Dajana je prikazana u danima svoje mladosti, noseći svoju poznatu venčanicu, što je osvrt na njeno devojačko doba koje joj je nedostajalo. Sam naziv filma Spenser koje predstavlja naziv njene dinastije simbolično sugeriše na prošlost, vreme pre braka sa princom Čarlsom. Dajana je žena od 30 godina koja jedva da može da vozi, izabere šta će da obuče ili pojača grejanje u kući Vindzor, a da ne nastane problem. Zbog ovog gubitka kontole možemo da razumemo njenu potrebu za istom.

Kompozitor Džoni Grinvud je upotpunio opis Dajanine priče raznovrsnim zvučnim zapisima, zvucima struna i zveckanja staklenih zvona. Kinematografkinja Kler Maton rekonstruisala je izgled tog doba tako što se vizuelno uskladila sa scenografijom i kostimima. Uz pomoć Gaja Hendriksa Dijasa, interpretacija Larainove ideje o izgledu kraljevske palate bila je potpuno ispunjena.

Film je ispunjen simboličnim scenama i događajima koji mogu da ostave gledaoca u nedoumici. Dešavanja koja se odvijaju u Dajaninoj glavi u filmu su prikazana dinamičnije od ostalih scena. Film Spenser je ispunjen mirnim događajima na imanju Sandrigem i uzburkanim Dajaninim mislima. Priča prikazana u filmu o životu princeze od Velsa dokaz je da glamur ne znači sreća.

Nema komentara

Napišite komentar