Pank rok spektakl

autor: Milica Trifković 0

Crna kuća važi za jedan od najvažnijih prostora za novosadsku pank i hardcore scenu. Za neke bendove je hala, dok je za neke skučeni prostor, nedovoljan da primi sve one željne dobre muzike. Naravno, to često ne zavisi od bendova nego i od novosadske publike, od koje se zaista svašta može očekivati – od fenomenalnog raspoloženja i odličnog provoda do potpuno ravnodušnog praćenja benda koji ostavlja dušu na bini. Srećom, pank rok spektakl upriličen u subotu uveče nije doživeo takvu sudbinu. Publika je oduševljeno dočekala nastup svih pet bendova koji nikad bolje nisu zvučali u ovom prostoru.

Prvi na binu se popeo mladi pop pank bend Get Off My Property. Duhoviti, veseli i raspoloženi, u trideset minuta smestili su desetak autorskih stvari, poput Shortcut, V Edition i trenutno najpopularnije Back Again. Ovaj bend trenutno privlači dosta pažnje svojim dobrim nastupima i definitivno izrastaju u jedan od popularnijih sastava među mladima na sceni. Ovim tempom, vrlo brzo će se naći među nosiocima novosadske pank scene.

Bend Against The Odds je već imao priliku da svira sa bendovima poput Tea Break-a i Doghouse-a, takođe u Crnoj Kući. Kao i prethodni bend, i oni su iskoristili prednost domaćeg terena, s tim što je sada prostor bio potpuno ispunjen. Energičan nastup benda, koji polako prelazi u post hardcore vode, publika je dočekala oduševljeno. Uz autorske pesme kao što su New Generation, Blood-Spangled Banner i Glorious Days, bend je odsvirao i sada već neizostavnu Ostao sam sam, obradu novosadskog street pank benda Pure Impact, i na sjajan način se oprostili od publike.

Nakon kraće pauze za pivo svoj nastupili su beogradski pank rok veterani, Doghouse. Nema potrebe trošiti puno reči na to šta Doghouse predstavlja za srpsku pank rock scenu. Ponovo okupljeni, s novim EP-om Dysfunction iza sebe, bend izaziva „haos“ gde god se pojavi, pogotovo među starijom publikom. Uz hitove poput Better Off This Way i Breaking, izveli su i pesmu sa novog EP-a, Nobody, za koju su snimili i spot krajem leta. Svoj četrdesetominutni nastup završili su fenomenalnom obradom hita The Gaslight Anthem, 59 Sound, i binu prepustili beogradskim kolegama iz benda Tea Break.

Tea Break već duže vreme važe za bend sa solidnom bazom fanova u Novom Sadu. Iako se može reći da su kasno sazreli u marketinškom smislu, uspevaju da isplivaju na površinu kao svojevrstan krem underground muzičke scene. Ređale su se The Sign, Heroic, 111 Parasites, a bend je premijerno izveo i numeru Still Waiting, sa predstojećeg EP-a. Uz zvuke trenutno najpopularnije pesme, Killing Words, na kojoj je gostovao Koca iz osiječkog Debelog Precjednika, bend je zaokružio svojih pola sata i najavio nastup glavne pop pank atrakcije večeri, zagrebački Kinoklub.

Novosadska publika željno je iščekivala dolazak momaka iz Kinokluba. Nakon Exita 2010. godine, na kojem baš i nisu blistali, čekalo se četiri godine na popravni pred zahtevnom publikom u Novom Sadu. Već pri prvim taktovima pesme Vrati se u Zagreb Kinoklub je uspeo da napravi paklenu atmosferu, dostojnu hedlajnera. S novom ritam sekcijom u odnosu na koncert na Exitu, bend je zvučao preciznije, a i sam vokal je delovao mnogo sigurnije, što je nastup učinilo mnogo upečatljivijim. Pored pesama sa debi albuma Ajmo klinci, Kinoklub predstavio je i pesme sa novog EP-a, Henganje, koji je izašao pre tri meseca. Bend je rafalno ispalio petnaestak pesama, od kojih treba izdvojiti i Nije bed imamo dvadeset minuta peške, Nisam lud, Druge žene, Slatka tajna, a nije slatkiš, kao i najpopularnija pesma benda Za nju, kojom su završili svoj nastup. Ipak, publika, koja je iznenađujuće frenetično ispratila koncert Kinokluba, tražila je još, te je bend izašao na bis i ponovio numeru Vrati se u Zagreb, i pozvao ih na after party u novosadski klub Crna ovca.

Razlog ovako fenomenalne reakcije publike definitivno treba tražiti u gladi za bendovima ovog tipa. Pevljive melodije, koje ostaju u glavi dugo nakon slušanja, jednostavni tekstovi i vokali koji nose atmosferu na svojim leđima jesu one stvari koje trenutno fale novosadskoj sceni. Kinoklub, koji, kao i žanr koji sviraju, često biva osporavan, prelazi trnovit put do priznanja od strane publike, ali se sa tim zaista odlično nosi. Ovim nastupom demantovali su kritike koje su ih pratile, povodom neuvežbanosti i loših nastupa uživo. Kinoklub nadmašio je sva očekivanja, a novosađani su još jednom pokazali koliko mogu biti zahvalna publika za melodične pop pank bendove.

Nema komentara

Napišite komentar