BRANISLAV SMUK: Fotomonografija grupe Zbogom Brus li je svojevrsni rokenrol bukvar

autor: Ivana Popov 0

"Nismo birali fotografije na kojima su članovi grupe  „očešljani i lepi“, već one na kojima se može videti da je bavljenje rokenrolom nekada velika patnja i naporan posao", kaže Branislav Smuk, gitarista novosadskog pank rok benda Zbogom Brus Li najavljujući fotomonografiju Zabranjenima ulaz besposlen koja će biti predstavljena večeras u klubu SKC Fabrika.

Posle četiri godine rada sledi dugo očekivana promocija izlaska iz štampe fotomonografije koja obuhvata preko dve decenije rada. Fotomonografija sadrži 452 stranice i preko 5000 fotografija. Kako je u knjizi izbor tako velikog broja fotografija koncipiran? Šta je bila ideja vodilja?

Fotomonografija „Zbogom Brus Li: Zabranjenima ulaz besposlen“ zaista sadrži više od 5000 fotografija, pregršt ekskluzivnih grafika i crteža koje su uradili enomirani umetnici iz sveta rokenrola kao i premijerno objavljene tekstove poznatih novinara. U knjizi se nalaze i novinarski članci, koji opisuju period stvaranja Zbogom Brus Li-ja iz vremena kada su objavljeni, plakati sa koncerata i promocija, bekstejdž propusnice kao i omoti albuma. Uspeli smo da saberemo celokupan materijal. Ovo obimno izdanje je podeljeno u tri velika poglavlja: Stari vek : period od 1992 do 2000. godine, Srednji vek: priča o drugim aktivnostima članova za vreme kreativne pauze, Novi vek: doba po kojem nas novije generacije najviše pamte od 2005. godine do danas. Odabir fotografija je bio veoma težak i zahtevan posao. Selekcija materijala iz novijeg perioda je bila teža, jer je tada počela da se koristi digitalna fotografija. Sa namerom nismo birali fotografije na kojima smo „očešljani i lepi“, već scene na kojima se može videti da je bavljenje rokenrolom nekada velika patnja i naporan posao. Naravno postoje fotografije koje pokazuju rokenrol dekadenciju u punoj snazi, one su uglavnom iza kulisa scene.

Da li je dizajner Nebojša Reljin zadovoljio sve vaše zahteve i kakvu poruku nosi korica knjige?

Nebojša Reljin Feki, dizajner fotomonografije je naš prijatelj, umetnik sa isto toliko sviračkog staža kao i mi. Samim tim nije bio problem oko slaganja nepreglednog materijala. On je ovoj knjizi dao originalan pečat i vizuelno od nje napravio malo remek-delo. Sliku na naslovnoj stranici uradila je novosadska umetnica Sonja Boruš. Naslovnica je u veoma živim bojama i odražava naš optimističan pogled na svet. Ako ste pratili naša audio izdanja do sada, mogli ste da primetite da na svakom omotu preovladava jedna osnovna boja. Sada je na red došla zelena, bez neke posebne simbolike.

Ko bi osim fanova Zbogom Brus Li trebao da ima fotomonografiju na svojoj polici?

Ovu divnu knjigu bi definitivno trebalo da poseduju svi bivši i budući članovi sastava, mnogobrojni saradnici, popularni gosti na našim nastupima i snimanjima. Mene ovo izdanje asocira na svojevrsni rokenrol bukvar. U njemu se vide sve etape koje bi mogle da očekuju mladu osobu koja se odvaži da se bavi popularnom muzikom u Srbiji. Od banalnih početaka sredinom poslednje decenije pročlog veka, do sticanja nešto veće popularnosti u poslednjoj fazi rada sastava Zbogom Brus Li, fotomonografija će koristiti svim osobama iz miljea šou biznisa. Za seniore ona ima istorijsko-dokumentarnu vrednost duha vremena koje obuhvata, dok za juniore „rokere“ može da posluži kao putokaz kojim putem bi mogli da krenu ako imaju dovoljno hrabrosti.

Na promociji će o fotomonografiji govoriti Zoran Kesić. Šta je to što najtešnje povezuje Kesića i Zbogom Brus Li?

Kada smo promovisali album Ukleti salaš 2008. godine, gostovali smo kod Zorana u emisiji Fajront republika. Tada smo shavatili da razmišljamo na istoj talasnoj dužini. Posle toga je on bio gost na jednom našem nastupu na EXIT festivalu. U novosadskoj Fabrici, prostoru Studentskog Kulturnog Centra koji je izdavač naše knjige, Zoran će govoriti o saradnji sa bendom Zbogom Brus Li i svojom „karizmom“ će nositi veći deo programa promocije. Pored njega će o fotomonografiji pričati: Slavko Matić, autor izdanja i frontmen našeg sastava, Nebojša Reljin Feki i Branislav Grubački Guta izumitelj Novog Optimizma i pokretač projekta Vojvodina Recommended.

Na promociji ćete obradovati publiku projekcijom novog spota „Pevaju svi“. Dokle ste stigli sa stvaranjem novog albuma?

Promociju ćemo obogatiti sa nekoliko premijernih projekcija. Prikazaćemo novi spot za numeru „Pevaju svi“, trejler za film o grupi Zbogom Brus Li autora Miroslava Jovića i kratki film „Novi Optimizam Zbogom Brus Li-ja i obratno“. Materijal za novi album imamo gotovo u celosti, ali su dugotrajan rad na knjizi i filmu stopirali rabotu na sledećem izdanju. Čim ispromovišemo taze knjigu i izbacimo dokumentarni film o bendu počećemo sa završnim radovima na novom albumu.

Kada možemo očekivati premijeru dugo najavljivanog dokumentarnog filma o bendu koji režira Miroslav Jović?

Premijera filma će se definitivno desiti u toku sledeće godine. Film se nalazi u završnoj fazi montiranja, a trejler će biti premijerno prikazan na promociji u utorak. On sadrži mnoge zgode i nezgode tokom našeg postojanja i sa njim ćemo obilaziti filmske festivale u celom regionu. Prosto ne mogu da dočekam da ga pogledam u celosti!

Nema komentara

Napišite komentar