It’s recorded, u ime slobode govora

autor: Radovan Ciganović 0

Studenti Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu osvojili su najviše nagrada na festivalu studentskih novinarskih radova televizijske i radijske forme, kao i autorskih tekstova, On the Record, koji je okupio studente novinarstva sa čitavog Balkana. Ovaj festival bio je prilika da se još jednom podseti na loše stanje medija u Srbiji i regionu i pošalje poruka mladim novinarima.

Foto: Dobitnici nagrada (Radovan Ciganović)

Novinarka Radio-televizije Vojvodine Jelena Vukmanović, koja je festival otvorila floskulom u ime slobode govora, istakla je da je stanje loše ne samo u Srbiji, i poručila mladim novinarima da što pre nauče da ne ćute i da kažu ono što misle, da će tim pre i slika medija u regionu biti bolja.

– Preko 100 ljudi otpušteno je sa hrvatskog javnog servisa samo zbog promene vlasti, 14 urednika i novinara informativnog programa RTV-a premešteno je sa pozicija dok se izborne kutije nisu ni „ohladile”. Ne moramo svaki put praviti pobune, ali bitno je da ne ćutimo– rekla je Vukmanovićeva.

Na festival je apliciralo 49 radova, u tri kategorije – televizijski prilog, radijski prilog i autorski tekst – dok je 19 priloga i 10 tekstova ušlo u najuži izbor. Radovi su se bavili najrazličitijim temama, od zanimljivosti kao što je mit promaje na ovim prostorima, do društveno angažovanih tema kao što su položaj gej i transrodnih osoba, društveno-korisni rad, usvajanje dece, uticaj društvenih mreža na mlade. O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Selvedin Avdić, urednik bosanskhercegovačkog portala Žurnal.info, Klara Krajnc, urednica Omladinskog radija, i Vanja Đurić, novinarka RTV-a.

– Čvrtso verujem da će sve što se dešava na HRT-u, u medijima u Bosni, Crnoj Gori, Makedoniji i poslednjih dana na RTV-u, kroz nekoliko godina ući u udžbenike kao primer kako ne bi smelo da se izveštava, i ja verujem da ste vi naši naslednici i da ćete tu lekciju naučiti i da ćete nastaviti da branite profesiju časno, profesionalno, vašim integritetom, radom i znanjem– poručila je Vanja Đurić mlađim kolegama, pozvavši sve na novi miran skup podrške novinarima RTV-a, u ponedeljak 30. maja od 18.00 ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine.

Ona je istakla i da je ovaj festival odlična prilika za mlade novinare da uče i treba da ga shvate kao jednu od stanica u svojoj karijeri, te da će za nekoliko godina moći da se osvrnu na ovo iskustvo i vide kako su nekada pisali i koliko su uznapredovali u međuvremenu.

Foto: Dodela nagrada (Radovan Ciganović)

Jedna od studentkinja koja je nagrađena u dve kategorije je Dunja Funduk sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ujedno i članica redakcije Univerzitetskog odjeka. Ona je nagrađena sa dva treća mesta.

– Zadovoljna sam organizacijom celog festivala, koliko je to bilo u mogućnosti profesora koji su celu priču izgurali manje-više sami, uz pomoć studenata volontera sa našeg smera. Da budem iskrena, oduševili su me radovi koji su stigli iz Zagreba, kao i radijski prilozi iz inostranstva i mislim da su oni samo podsticaj nama da se još više trudimo– rekla je Funduk.

Na festivalu su učestvovali studenti sa Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba, Fakuleta političkih nauka iz Beograda, Pravnog fakulteta Justinijan I iz Skoplja, Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva i Filozofskog fakulteta iz Novog Sada.

 

Donosimo vam i spisak svih nagrađenih studenata i radova.

Autorski tekstovi:

1. mesto – Milana Maričić i Vesna Novković (Filozofski fakultet Novi Sad), za tekst „Čujuće društvo oštećenog sluha”
2. mesto – Angela Rajčevski (Pravni fakultet Justinijan I), za tekst „Makedonski studenti sa najgorim standardom na Balkanu”
3. mesto – Teodora Gavrilović i Dunja Funduk, (Filozofski fakultet Novi Sad), za tekst „Žene na muškom zadatku”

Radijski prilozi:

1. mesto – Milana Nikolić i Milana Maričić (Filozofski fakultet Novi Sad), za prilog o problemima transrodnih osoba
2. mesto – Kristina Pantelić, Jelena Hajder i Katarina Vuksanović (Filozofski fakultet Novi Sad), za prilog o liegalnim softverima
3. mesto – Milica Kuzmanov i Miloš Čeman (Filozofski fakultet Novi Sad), za prilog o lečenju narkomanije

Televizijski prilozi:

1. mesto – Saša Živković i Katarina Škaro (Fakultet političkih znanosti iz Zagreba), za prilog o propuhu (promaji)
2. mesto – Rebeka Lesac (Fakultet političkih znanosti iz Zagreba), za prilog o volonterki koja je pomagala izbeglicama u Bapskoj
3. mesto – Teodora Ćurčić i Dunja Funduk (Filozofski fakultet Novi Sad), za prilog o usvajanju dece

Nema komentara

Napišite komentar