Festival nauke i obrazovanja i ove godine obradovao najmlađe

autor: Vladana Kovačić 0

Festival nauke i obrazovanja 2016 održan je na Univerzitetu u Novom Sadu proteklog vikenda, a među mnoštvom kreativnih radionica koje je 18 000 posetilaca imalo priliku da vidi našla se i radionica Odseka za medijske studije.

foto: Vladana Kovačić

Festival je bio otvoren tokom čitavog dana u subotu i nedelju, a na njemu su zanimljive informacije, veštine, pa čak i robote, mogli čuti i videti svi zainteresovani đaci, studenti ali i oni malo stariji. Najveću pažnju deci su probudile radionice Medicinskog fakulteta i Odseka za pshologiju sa Filozofskog fakulteta, a takođe sa velikim interesovanjem slušali su studente Poljoprivrednog fakulteta i Odseka za istoriju.

Novinarka i stručna saradnica na Odseku za medijske studije, Marina Fratucan ističe da je cilj radionica Odseka za medijske studije bio upoznavanje i predstavljanje pojma i cilja novinarstva, kako učenicima tako i svim građanima jer je, kako kaže, taj cilj danas često pogrešno shvaćen.  

– Akcenat smo dali javnim servisima, želeli smo da pokažemo koja je njihova uloga i objasnimo zašto su oni važni, pogotovo sada kada vidimo probleme na jednom od njih, na RTV- u. Naši studenti su svim okupljenima, pa makar oni bili i u nižim razredima osnovne škole, govorili i o novinarskim udruženjima, čemu služi REM i svim onim pitanjima koja ostaju nepostavljena a tiču se medijske pismenosti– navodi Fratucan.

foto: Vladana Kovačić

Žurnalisti su nakon prezentacije osnovnih načela novinarstva okupljenim đacima postavljali kviz pitanja o naučenom i delili poklončiće za tačne odgovore. Ipak najviše interesovanja probudio je montažni studio gde su posetioci mogli da se oprobaju u ulozi novinara i voditelja.

– Imali su mogućnost da se oprobaju kao prezenteri, ali i ozbiljni novinari jer su imali mogućnost da pitaju premijera ono što je po njima važno za budućnost naše države. Mnogi su se odvažili na to, pa su se juče i danas mogla čuti najrazličitija pitanja od toga kada će njihovi roditelji dobiti obećane plate, bake i deke penzije, jer sada ne mogu da im daju za džeparac, do toga da im u školi trebaju novi toaleti i krečenje. S obzirom da su oni maloletni to, naravno, neće biti pušteno u javnost, ali oni su mogli sebe videti na ekranu– ističe Fratucan.

Festival nauke i obrazovanja 2016 održan je 7. i 8. maja u zgradi Rektorata i u kampusu Univerziteta u Novom Sadu. I ove godine okupio je oko 60 radionica, predstavio svoje studente i znanja i još jednom deci približio nauku i učinio je zanimljivijom.

 

 

Nema komentara

Napišite komentar