Novi protest studenata Univerziteta u Novom Sadu

autor: Aleksandar Milošević 110 pregleda

Treći po redu protest studenata novosadskog Univerziteta biće održan danas od 18 časova, a počeće okupljanjem kod fontane ispred studentskog doma „Slobodan Bajić“.

Foto: Svetlana Paramentić

Organizator protesta je Omladinsko-studentska akcija Novi Sad. Oni u saopštenju navode četiri osnovna zahtijeva: da studenti ostanu u domovima tokom cijelog ljeta po redovnim cijenama, da im se omogući besplatno testiranje na virus korona, kao i besplatno liječenje u slučaju zaraze, bez obzira na državljanstvo, da se svim studentima Univeziteta u Novom Sadu koji nisu bili u mogućnosti da polažu ispite zbog zaraze ili samoizolacije omogući nadoknada propuštenih ispitnih rokova, i da se samofinansirajućim studentima ukine školarina za narednu godinu zbog ekonomske krize izazvane virusom korona.

Kako navode organizatori, ovaj protest biće posljednje upozorenje nadležnim da se pomenuti zahtijevi ispune, a ističu da će u suprotnom protesti biti radikalizovani. 

Protesti studenata počeli su u četvrtak u Beogradu kao reakcija na izjavu predsjednika Aleksandra Vučića da će se zbog pogoršane epidemiološke situacije zatvoriti studentski domovi. Iste noći studenti Univerziteta u Novom Sadu krenuli su u šetnju kako bi se solidarisali sa studentima beogradskog Univerziteta. Drugi protest održan je u petak mirnom šetnjom do Skupštine Vojvodine, kratkotrajnom blokadom Bulevara Mihajla Pupina uz parole „ne damo domove“, „studenti ne ćute“ i „nećemo kući“.

Organizatori na protest pozivaju sve studente i profesore Univeziteta u Novom Sadu, uz napomenu da se ponesu maske kako bi se pokazala odgovornost u trenutnoj situaciji s virusom korona.

    Napišite komentar