Uticaj pandemije virusa korona na sport: Sport u doba korone

autor: Aleksandar Milošević 0

Pandemija virusa korona (Kovid-19) negativno se odrazila i na sport, pa će ljubitelji sportskih dešavanja iz cijelog svijeta morati da sačekaju još najmanje mjesec dana do nastavka najznačajnijih sportskih takmičenja.

Nedavno je stigla vijest da su zbog velike brzine širenja pandemije na globalnom nivou zvanično odložene i Ljetnje olimpijske igre, prvobitno zakazane za kraj jula i početak avgusta. Tako se prvi put u istoriji desilo da je ovaj događaj otkazan, pa će 32. po redu Ljetnje olimpijske igre ipak biti održane 2021. godine u Tokiju.

Ovaj centralni događaj u svijetu sporta izazvao je brojne nesuglasice prethodnih nedjelja jer su organizatori najprije odbacili mogućnost eventualnog odlaganje Olimpijade. Problem je, između ostalog, bila velika količina novca koju je Japan uložio u organizaciju, to jeste oko 12 milijardi američkih dolara. Međutim, sve kontroverze okončane su saopštenjem Vlade Japana, a zatim i zvaničnim saopštenjem Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK-a). Najnovija vijest jeste da će Olimpijske igre zvanično biti održane na ljeto iduće godine od 23. jula do 8. avgusta, iako je prethodno razmatrana mogućnost da budu realizovane na proljeće 2021. godine. Odluka je donesena nakon dogovora između japanskog premijera Šinzoa Abea i predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasa Baha.

„Predložio sam da se Olimpijske igre odlože za sledeću godinu uzimajući u obzir trenutne okolnosti i Tomas Bah (predsjednik MOK-a) je to sto odsto prihvatioˮ, izjavio je premijer Japana Šinzo Abe nakon sastanka. On je dodao da je ova odluka dokaz pobjede čovječanstva nad pandemijom virusa korona, prenosi Asošijeted pres.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković u saopštenju OKS-a podržao je odluku o odlaganju Olimpijskih igara, ističući da je zdravlje sportista na prvom mjestu.

„Ova odluka sigurno nije bila laka ni za Međunarodni olimpijski komitet, ni za japansku stranu, ali ona pokazuje da ideja olimpizma prevazilazi sport i uvijek radi u korist čovjeka i čovječanstvaˮ, rekao je Maljković.

Srpski kajakaš Strahinja Stefanović koji je ispunio normu za učešće na Olimpijadi smatra da je donesena ispravna odluka i da će mu to omogućiti da se za narednu godinu spremi bolje.

„Meni je iskreno žao što sve ovo desilo pošto su mi je baš ova Olimpijada u Tokiju bila motivacija tokom cijele godine, ali mislim da je to pravi potez za sve nas, prvenstveno za naše zdravljeˮ, izjavio je Strahinja za Univerzitetski odjek.

Takođe, četiri godine čekano Evropsko prvenstvo u fudbalu – centralni ovogodišnji događaj u evropskom sportu– koje je trebalo da se održi tokom juna i jula, pomjereno je za narednu godinu. Prethodno su do daljenjeg odložene sve utakmice Lige šampiona, kao najelitnijeg evropskog fudbalskog takmičenja kao i mečevi Kopa libertadores – najprestižnijeg fudbalskog takmičenja Južne Amerike, što je najviše pogodilo sve ljubitelje ove, kako se to često kolokvijalno kaže, najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Kada je krenulo intenzivnije širenje ovog virusa  skoro u svim zemljama, otkazana su sva sportska dešavanja koja se održavaju u zatvorenim prostorima, a ubrzo su odložene i sve sportske manifestacije na otvorenom. Trenutno se fudbal  igra u veoma malom broju zemalja u svijetu, a u tom smislu u Evropi jedina odolijeva Bjelorusija, u kojoj se igraju prvenstveno utakmice uz prisustvo publike, bez obzira na to što je u toj državi do sada evidentirana 81 osoba pozitivna na virus korona.

Pandemija Kovida-19 pogoršala je finansijsku situaciju u svim klubovima i sportskim udruženja širom svijeta, pa su brojni veliki i finansijski moćni klubovi bili primorani da smanje plate svojim igračima. Tako su fudbaleri Barselone pristali na smanjenje plate od čak 70 odsto, a fudbaleri i trener Juventusa dogovorili su se s čelnicima kluba da im se plate zamrznu za naredna četiri mjeseca. Takođe, vanredna situacija izazvana virusom korona ubrzala je bankrot slovačkog fudbalskog kluba Žilina, koji je u posljednje vrijeme imao velike finansijske probleme. Kako su naveli iz kluba, on će biti zvanično ugašen 30. aprila, a svi igrači biće slobodni.

Nema komentara

Napišite komentar