Sportski odjek meseca: Sezona karijere popularnog Bobinatora

autor: Filip Uzelac 0

April nam je doneo duele večitih rivala u raznim sportovima i uzrastima, ali kvalitetom se izdvojio jedan – duel seniorskih košarkaških ekipa Crvene zvezde i Partizana. Posle višegodišnje nadmoći crno-belih, u polufinalu ABA lige Crvena zvezda je konačno savladala ekipu Duška Vujoševića. 

foto: StarSport

Tu se crveno-beli nisu zaustavili pa su i u finalu pobedili Cedevitu i osvojili trofej. Čovek koji je najzaslužniji za ovaj podvig, MVP plejofa ABA lige a ujedno i Sportski odjek aprila, jeste Boban „Bobi” Marjanović.

„Bobinator”, kako su ga prozvali navijači Zvezde,  posle nešto slabija prva dva meča polufinala sa Partizanom, sjajnim igrama doprineo je da crveno-beli pobede u seriji sa 3:1, a istim rezultatom poraze i Cedevitu.  Kao najkorisniji igrač (MVP) dobio je 48 odsto glasova novinara, igrao je u svih osam utakmica plejofa, uz prosečan indeks korisnosti 19,6.

„Bobi” će april pamtiti po dobrom i po tome što je postao rekorder Evrolige u broju skokova tokom jedne sezone. Naime, on je u utakmici protiv Panatinaikosa, uhvatio 16 lopti i na taj način prestigao Mirsada Turkčana, koji je već 13 godina neprikosnoven sa 248 skokova. U sezoni 2014/15 uspeo je da ostvari još dva rekorda u istoriji Evrolige – broj ostvarenih dabl-dablova u jednoj sezoni (16), kao i ukupan indeks korisnosti u jednoj sezoni (616). Sve ovo doprinelo je tome da Marjanović bude proglašen za najkorisnijeg igrača prve faze Evrolige.

Zanimljivo je i to da je gorostasni centar Crvene zvezde ovog meseca bio uvršten i u idealan tim Evrolige u izboru posetilaca sajta elitnog takmičenja, zajedno sa još četvoricom Srba  (Teodosić, Kalinić, Bjelica i Bogdanović).

Da ne dominira samo u skoku, već da je i odličan strelac, dokazuje činjenica da je Marjanović drugi najefikasniji igrač Evrolige, sa prosekom od 16,6 poena po utakmici.

U Zaječaru se 1988. godine rodila beba sasvim prosečne veličine, međutim, kažu da se Boban Marjanović od najranijeg detinjstva izdvojio svojom visinom i da je već u vrtiću bio viši od vaspitačice. Trenutno jedan od najviših igrača u Evropi (221 cm) najviše je porastao na leto posle osnovne škole, kada je porastao čak devet centimetara. Sam Boban kaže da mu niko iz bliže porodice nije visok, ali da je možda korpulentan na svog pradedu:

„Čuo sam priču o pradedi sa tatine strane, koji je bio izuzetno krupan, ali ne toliko visok čovek. U boljevačkom kraju, gde sam odrastao, i dan-danas pričaju da nisu mogli da mu pronađu opanak koji bi mu bio taman.” 

foto: Boban Marjanović (Fejsbuk)

S obzirom na visinu, broj patika mu i nije toliko velik ( 53! ), pa kaže da nema mnogo problema prilikom odabira obuće.

Boban Marjanović je sa 18 godina odigrao prvu profesionalnu sezonu, i to u Hemofarmu iz Vršca. Posle kratkotrajne pozajmice Takovu, vratio se opet u Vršac, gde je dobio zapaženiju ulogu koja mu je kasnije omogućila da nastupi za mlade selekcije naše reprezentacije. Prvo je sa selekcijom do 19 godina osvojio zlato na Svetskom prvenstvu u Novom Sadu, a godinu dana kasnije osvaja novo zlato na Evropskom prvenstvu u Rigi, ovoga puta kao član nacionalnog tima do 20 godina.

Odlične igre u reprezentaciji ali i u Hemofarmu omogućile su mu transfer u moskovski CSKA. Mnogi su u tom trenutku kritikovali odluku da se Marjanović kao mlad igrač od dvadesetak godina oproba u ruskom velikanu. Strahovi su bili opravdani i Marajnović se nije najbolje snašao u Rusiji pa je poslat na pozajmicu u Žalgiris. U dresu litvanske ekipe osvojio je dva trofeja namenjena prvaku Litvanije i šampionu Baltičke lige, a zatim je prešao u Nižnji Novgorod. Opet nije briljirao, pa se posle polusezone vraća u Radnički iz Kragujevca iz kojeg prelazi u Mega Vizuru u kojoj se igrački vraća u život. Posle odlične sezone u Megi i titule najkorisnijeg igrača srpske lige, Crvena zvezda dobija najveće pojačanje u skorijoj istoriji kluba.

 Zbog svoje visine ali i snage, „Bobinator” se odlično snalazi u borbi sa protivničkim centrima, a ono što ga posebno izdvaja jeste šut. Retko koji centri imaju toliko dobar procenat ubačenih slobodnih bacanja, što Marjanovića izbacuje na vrh liste kandidata za neke od NBA timova. Pored odličnih sezona iza sebe, nije imao zapaženiju ulogu u reprezentaciji, pa tako nije bio član reprezentacije koja je osvojila srebro na Svetskom prvenstvu u Španiji. Ipak, mnogi ljubitelji košarke se slažu da je Boban Marjanović i više nego dosledan naslednik Divca, Krstića i drugih proslavljenih srpskih centara. Sigurno je da svaki grobar, delija ili samo neutralni ljubitelj košarke sa nestrpljenjem čeka nastupe ovog simpatičnog džina iz Zaječara u nacionalnom dresu.

Nema komentara

Napišite komentar