Put svile

autor: Marko Brnjašević 0

I dok je prelazni rok u Evropi proticao prilično mirno i bez velikih transfera, sve oči bile su uprte ka sasvim drugoj, neočekivanoj strani – ka kineskim klubovima koji su potezima ove zime najavili da će narednih godina biti ozbiljna konkurencija  na „tržištu” fudbalera.

Aleks Teišeira je bio najtraženiji fudbaler ove zime. Nije postojao klub koji nije želeo da fudbalera Šahtjora, koji je na 15 mečeva u prvenstvu Ukrajine postigao 22 gola, vidi u svojim redovima. Licitirala se njegova sledeća destinacija, i kada je bilo gotovo sigurno da će potpisati za Liverpul – to se nije dogodilo. U trci „evropskih velikana”, pobedio je „kineski fenjeraš”, jer je ekipa Đangsua njegov transfer platila 50 miliona evra, i time ne samo potpuno srušila visinu obeštećenja koje je neki kineski klub ikad platio, već i poslala jasnu poruku da se uopšte ne šale. A da li su stali? Ne – već su doveli i Ramiresa iz Čelsija i to za 30 miliona evra ukazavši da ipak nisu baš „sve potrošili” na Teišeiru.

Kada je još uvek vladala čitava „gungula”, oko Tešeirinog prelaska, on je isticao kako mu je san da igra u Liverpulu, ali izgleda da i snovi imaju cenu. Pri odlasku iz Donjecka za zvanični sajt, govorio je zbog čega je izabrao Đangsu pre evropskih velikana, ali navijače baš i nije ubedio: Želeo sam da ostanem u Evropi, ali sve ponude koje sam dobijao od evropskih klubova bile su pomalo neozbiljne, i nekonkretne. Ponuda Đangusa bila je najbolja za mene, i odlučio sam se za nju. Đangsu je napravio još jedan zanimljiv transfer dovođenjem napadača Žoa Silve, nekada velike nade Mančester Sitija i brazilske reprezentacije koji se pridružio „hrvatskom brazilcu” Samiru u tom klubu. Da sve ovo bude još čudnije i neverovatnije, Đangsu uopšte nije jedan od najboljih kineskih klubova – oni su prošlu sezonu završili na devetom mestu.

Pre samo šest meseci, Džekson Martinez važio je za jednog od najboljih napadača na svetu. Golovima u dresu Porta naterao je čelnike Atletiko Madrida da za njegovu „slobodu” plate 40 miliona evra. Danas, on je igrač kineskog Gvanžua koji ga je platio dva miliona više od Atletika. Bez obzira na to što Kolumbijac nije ni izbliza ponavljao partije iz Porta i što je na 15 utakmica u španskoj Primeri postigao samo dva gola, Atletiko Madrid je uspeo da zaradi od njega.

Da kineski timovi imaju još mnogo novca u „kasici prasici” pokazalo je dovođenje Ezekijela Lavecija, doskorašnje zvezde PSŽ-a, koji je postao jedan od najplaćenijih fudbalera na svetu s obzirom da će za godinu dana u Habeju zaraditi oko 13 miliona evra. Ništa „gore” neće proći ni njegov novi saigrač, svojevremeno neuspešna akvizicija Arsena Vengera – Žervinjo – koji je, kako su tvrdili iz Rome, „želeo da ode u Kinu po svaku cenu, jer je dobio ponudu koja se ne odbija”.

Šangaj Šenua je trošila nešto manje i dovela uslovno rečeno „manju zvezdu” od gore pomenutih – u njihove redove stigao je Fredi Gvarin iz Intera za 11 miliona evra – a u kineskom klubu ga kao starosedeoci „čekaju” Demba Ba i Obafemi Martins. Aktuelni šampion Peking Guan pojačao se pomalo i zaboravljenim Renatom Augustom koji je najbolje partije pružao u dresu Bajera iz Leverkuzena, kao i Burakom Jilmazom koga je platio 8 miliona evra.

Za domaću javnost, interesantan je Čangčun Jataji, čiji je trener Slaviša Stojanović, čovek koji je posle šest godina vratio titulu na „Marakanu”, i čije je najnovije pojačanje Ognjen Ožegović iz novosadske Vojvodine. On je pomalo iznenađujuće prodat, a pošto je prelazni rok u Srbiji gotov, Vojvodina će morati da se snalazi sa zamenom za talentovanog Banjalučanina. Iznenađujuća je i činjenica da je tako mlad igrač (21 godina), odlučio da karijeru nastavi na istoku, ali kao što vidimo – sve se menja. Nekadašnji selektor mlade reprezentacije tadašnje Srbije i Crne Gore, Dragan Okuka postao je novi trener Tijanin Tede, dok je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Nikola Petković novo pojačanje Janbiana.  

Pitanje je koliko će novac uspevati da ubeđuje igrače, koji i dalje kinesku ligu ne doživljavaju kao ozbiljnu, da se u njoj oprobaju. Novac i dalje ne može da privuče konstantnu pažnju šire javnosti, ali i to bi se vrlo lako moglo promeniti ukoliko nastave sa dovođenjem kvalitetnih fudbalera za koje se otimaju i najbolji klubovi iz Evrope. U svakom slučaju, letnji prelazni rok će nam odgovoriti na mnoga pitanja, a jedno od prvih je – da li su ovi dolasci samo slučajnost ili se sprema novi poredak u svetskom fudbalu?

Nema komentara

Napišite komentar