Rad Marine Abramović u MSUV

autor: Božidar Runić 565 pregleda

Otvaranjem izložbe Akvizicije MSUV: Otkupi i pokloni 2012-2015 Muzej savremene umetnosti otpočeo je obilježavanje 50. rođendana, a iako je među eksponatima i rad Marine Abramović, to je ostalo u senci problema - nedostatka novca u kulturi.

foto: Božidar Runić

Izloženi su radovi 70 umetnika i umetničkih grupa, koji su sakupljeni u periodu od 2012. do 2015. godine. Neki od njih su i Marina Abramović, Srđan Apostolović, Asocijacija Apsolutno, Autopsia, Mrđan Bajić, Ana Bešlić, Slavko Bogdanović..

U obraćanju prisutnima kustoskinja muzeja Sanja Kojić Mladenov istakla je da izložba nema jedinstvenu temu, ali da je objedinjuje promišljanje tima muzeja, te da je politika otkupa štura i i siromašna, ali da je uprkos tome veoma značajna. Ona se zahvalila Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje na svim naporima koji su učinjeni da bi se održala kultura.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić govorio je o tome kako novca nema u budžetu nabrajajući šta sve nedostaje i šta sve treba da se kupi ustanovama kulture u regionu. 

- Mnogo toga fali. Da je para bilo bi bolje, ali svima je poznato da para nema. Muzej je taj koji trpi nestašicu para- izjavio je Grujić i dodao da se, zahvaljujući entuzijazmu ljudi koji rade u muzejima i samim umetnicima, ipak nešto dešava.

Pred otvaranje izložbe Kojić Mladenov je dodelila zahvalnice na dugogodišnjoj saradnji novinarima koji se bave kulturnim temama. Zahvalnice su između ostalog uručene redakciji Jutarnjeg programa RTV-a, redakciji Radija 021, Magazinu za kulturu – radio programu RTV-a, Bojani Karavidić, novinarki Radio Beograda 1, Snežani Ristić sa drugog programa Radio Beograda, sajtu Ckult i mnogim drugim.

Izložba je otvorena do 31. marta do kada će biti organizovane i vođene ture. 

    Napišite komentar