Održan drugi Festival zanatskog piva

autor: Vladana Kovačić 314 pregleda 0

Drugi po redu Festival zanatskog piva održan je ovog vikenda u Novom Sadu. Bogat program festivala, koji je trajao dva dana, posetiocima je osim 100 različitih vrsti piva ponudio i predavanja, demonstracije kuvanja piva ali i muzički program.

foto: Vladana Kovačić

Pravo učešća na ovom festivalu imale su licencirane pivare sa dozvolama za točenje. Na festivalu su učestvovali i mali pivari iz Srbije, Austrije i Rusije.

Prošlog oktobra, na prvom festivalu predstavilo se 13 izlagača dok je ove godine učestvovalo njih 20. Takođe, prostor održavanja je proširen, pa se osim Studentskog kulturnog centra Fabrike gde je održan prošlogodišnji, sada izlagači predstavljaju i u klubu Quarter. Portparol Studentskog kulturnog centra Nemanja Vuković ističe da su na ovaj način ponudili su više prostora i komfora svim prisutnima jer se očekivalo oko 4000 posetioca za dva dana, kao i da je Novi Sad definitivno zreo za događaj poput ovoga.

- Ovaj festival je kuriozitet prostora i vremena u kome živimo. Mnogo su liberalnija pravila za rad kod nas nego bilo gde u inostranstvu. Pivari ovde imaju jednu obavezu da novac zamene za festivalski novac, da se porez plati da se uplati pazar i svi budu čisti, zdravi i pametni. Novi Sad jeste malo kaskao za Beogradom u jednom trenutku, međutim to se sada menja. U Novom Sadu postoji već nekoliko lokala u kojima bez obaveze možete doneti svoje pivo i prodavati. Sve navedeno je dokaz da je Novi Sad sada već mnogo zdravija i kompetentnija sredina nego pre, recimo, godinu dana - završava Vuković.

Posebnost ovog festivala je u tome što sva predstavljena piva mogu da se probaju na ovom mestu i nemaju gde da se kupe u slobodnoj prodaji, s obzirom da učestvuju samo mali pivari. Program festivala nudio je posetiocima nastupe DJ-eva, predavanja o proizvodnji i istoriji craft pivarstva, pa čak i demonstracije kuvanja piva. 

foto: Vladana Kovačić

Posetioci se slažu da postoji potreba za ovakvim dešavanjima.

– Pivo ovde jeste malo skuplje, ali ljudi koji sve ovo rade i zaslužuju da budu dobro plaćeni. Svaka čast malim pivarima što guraju svoje ja i ja to poštujem time što ovde dolazim i pijem pivo, naravno – kaže Marko iz Novog Sada

– Odlično je, baš je lepo ima jako puno tih zanatskih pivara koje su novina i sada imamo priliku da probamo nešto novo. Jedinu zamerku imam na to što se ne može izać,i pa ponovo ući a ovde nigde ne mogu da kupim cigarete koje sam zaboravila u kolima – ističe Ivana iz Subotice

Na festivalu nije bilo moguće platiti pravim novcem već su se novćanice menjale za festivalski novac, takođe uz svaku kupljenu ulaznicu posetioci su dobijali staklene čaše u kojima su mogli degustirati piva. Muzički program počinjao je od 21 časova, a obe noći su nastupali bendovi Paperboys i Moonshine Aligators. Festival je zatvoren u subotu u ponoć.

Nema komentara

Napišite komentar


;