Prikazani video radovi Antolnela Mataraca

autor: Ana Maljković 0

Likovni kritičar Andrej Tišma, u okviru „Ciklusa: Svet digitalne umetnosti“ prikazao je radove italijanskog video umetnika Antonela Mataraca.Prezentovano je osam Mataracovih izabranih radova koji su obuhvatili period od 2004. do 2012. godine. 

foto: Ana Maljković

Neki od radova, koje je Andrej Tišma izabrao da prikaže bili su „Karma“, „Beskonačna poza“ (La posa infinita), „Spoj ljudi“ (People connection) i „4b film“ (4b movie). On je rekao kako se radovi Mataraca bave psihološkim samoopažanjem ličnosti i dubinskom analizom društva, kao i to da njegovi radovi imaju vizuelnu plemenitost i izgrađenu likovnost.

„Njegovo stvaralštvo nije eksperiment radi eksperimenta, već svaka slika ima svoje mesto, nešto govori, ima neku poruku i simboliku. Koristi dosta jednostavan jezik. Slike su jednostavne, ali su vrlo upečatljive, ekspresivne i deluju na gledaoca vrlo stimulativno“, rekao je Tišma.

Tri godine Andrej Tišma održava prezentacije video i interenet umetnika i onlajn festivala, sa ciljem da se približi digitalna kultura, kako je on još naziva paralelna kultura. On je primetio rad Anotonela Mataraca na video festivalu u Napulju i počeo da prati i istražuje njegovo dalje stvaralaštvo, gde je u njemu otkrio dobrog i kavlitetnog umetnika.

„Svaki naredni rad se razlikuje od prethodnog. Zaista je zanimljiv“, istakao je Tišma.

 Andrej Tišma je pre svake projekcije video rada analizirao delo koje je predstavio publici. Po završetku projekcije Ciklusa ostavljen je prostor za mišljenje publike, koja je zaključila da Antonelo Mataraci izučava vreme kao dimenziju i da je u ulozi dobrog posmatrača.

„Ciklus: Svet digitalne umetnosti“ prikazan je u Američkom kutku, koji je u okviru Kulturnog centra Novog Sada.

Nema komentara

Napišite komentar