Pavle Beljanski - prijatelj umetnika

autor: Milica Trifković 0

Izložba radova Olge Bogdanović otvorena je sinoć u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.  Izložba do sada malo poznate umetnice prvi put će javnosti prikazati 34 umetnička dela rađena na ulju, pastelu i akvarelu, kao i brojne fotografije iz njene porodične zaostavštine. 

foto: Lorjana Lučić

Petu izložbu u ciklusu Pavle Beljanski – prijatelj umetnika otvorila je Olivera Skoko, istoričarka umetnosti i pomoćnica direktora Narodnog muzeja Zrenjanin. Ona je istakla doprinos rada Olge Bogdanović kao učesnice u jednom od umetnički najproduktivnijih perioda istorije Beograda. Takođe je naglasila da se njen značaj ogleda i u činjenici da je kao žena doprinela tadašnjoj kulturnoj sceni koju su u dobroj meri činile žene.

Autorka izložbe Ksenija Vasin istakla je da do izlaganja ove kolekcije ne bi došlo, da nije bilo saradnje sa porodicom umetnice, koja je, pored mnogobrojnih izloženih slika, zaslužna što su posetioci imali priliku da upoznaju Olgu Bogdanović kroz veliki broj porodičnih fotografija iz raznih perioda njenog života.

foto: Lorjana Lučić

Kao supruga Mila Milunovića, jednog od najznačajnijih umetnika zastupljenih u kolekciji Pavla Beljanskog, i sama poreklom iz čuvene umetničke porodice, Olga Bogdanović je pripadala reprezentativnom delu građanske klase prve polovine dvadesetog veka i društvenom miljeu Beljanskog.

Bila je aktivni učesnik u društvenim i kulturnim zbivanjima, a njena pojava i slikarstvo negovali su građanski ukus međuratnog Beograda, na kojem je Beljanski utemeljio svoju kolekciju.

Najčešće je, koristeći  uljane boje, akvarel i pastel, slikala pejzaže Senjaka, predele crnogorskog, španskog i grčkog primorja, zatim mrtve prirode, portrete i tek nekoliko apstraktnih kompozicija. Prema izboru tema i motiva, njeno stvaralaštvo je intimističko, dok je tretman bojene površine često ekspresionistički.

Izložba, koju će pratiti i raznovrstan prateći program, poput predavanja i projekcija filmova, trajaće do 3. maja.

Nema komentara

Napišite komentar