Otvorena izložba slika „Telo i prostor – metafizički smisao akta”

autor: Tanja Raičković 0

Izložba slika Uglješe Colića pod nazivom „Telo i prostor - metafizički smisao akta”, svečano je otvorena 2. septembra u dvorcu Eđšeg u Novom Sadu. Ova izložba je doktorski umetnički projekat ovog umetnika koji predstavlja rezultat trogodišnjeg rada i istraživanja na doktorskim studijama na Akademiji klasičnog slikarstva Univerziteta Edukons.

Izvor: katalog

Izložbu čini 56 radova, među kojima su crteži, slike i trodimenzionalne slike rađene u različitim tehnikama. Pretežno su izložene slike rađene u tehnikama akril i ulje na platnu.

Colićeve slike su ekspresivne, slikane slobodnim potezima. Opredelio se za prikazivanje serije ženskih aktova koje je, putem složenih vizuelnih objašnjenja, uzdigao do metafizičkog nivoa.

– Temu „tela” – ženskog akta kao vizulenog znaka ugrađenog u prostor slike osmislio sam kao predstavu anonimnog fragmenta ženskog tela „oslobođenog” glave, ruku i nogu. Nisam menjao samo izgled tela, već i prostora koji ih okružuje, kao i međusobni odnos tela u različitom prostoru– objašnjava Colić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj posetilaca koji su ostali zadivljeni, kako slikama tako i atmosferom.

– Uglješa je jedan sjajan mladi umetnik, koji je sa svojih 27 godina postigao neverovatne uspehe. Nepresušnom inspiracijom i posebnom tehnikom prilikom stvaranja ovih dela me svaki put oduševi. Veliko je zadovoljstvo biti deo njegovih uspeha. Svi koji još nisu, neka dođu da pogledaju izložbu. Sigurna sam da će im se dopasti– rekla je jedna od posetilaca Tamara Plavšić.

Izvor: katalog

Uglješa Colić je završio Srednju školu za dizajn i primenjenu umetnost „Bogdan Šuput” u Novom Sadu, a zatim i Osnovne akademske studije slikarstva na Akademiju lepih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Saše Filipovića, gde je i završio je master studije slikarstva.

Trenutno je doktorant na Akademiji klasičnog slikarstva u Sremskoj Kamenici u klasi Dragana Martinovića.

Do sada je imao 27 samostalnih i preko 30 grupnih izložbi, a učestvovao je na tridesetak likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja nezavisnih umetnika Novi Sad.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 7. septembra do kada je i otvorena za posetioce.

Nema komentara

Napišite komentar