Otvorena izložba crteža "Umireni"

autor: Saška Jeličić 0

U Kulturnom centru Novog Sada otvorena je izložba crteža pod nazivom Umireni, autora Nikole Radosavljevića, a posetioci će crteže ovog mladog umetnika imati priliku da vide do četvrtka 14. maja.

Ova izložba nastala je po ugledu na razvoj dela apstraktnog američkog slikarstva tokom pedesetih godina prošlog veka i kao takva ona daje individualni, isključivo lični prikaz zamišljenih mesta koja bi trebala da simbolizuju odmorište ili utočište.

Radosavljević kaže da je ova serija radova inspirisana prirodom koja se nalazi u čoveku i oko njega.

„Suštinski, u pitanju su konstantni procesi ljudske introspekcije gde na vrlo zanimljiv način i vrlo koncizne priče i crtačke opise istražujete konstantan odnos čoveka prema prirodi kojom je okružen i prirodi koju nosi u sebi“, objasnio je Radosavljević i dodao da izložba na neki način postavlja to aktuelno pitanje konstantnog paradoksa između čoveka i prirode, koja je u čoveku tokom njegovog životnog veka.

Autor je istakao i da je primarni geometrijski oblik koji je ustanovio čovek ovde iskorišćen za iščitavanje bazičnih, narativnih jedinica, kojima čovečanstvo opisuje svoju vezu sa prirodom i iz koje crpi svoju stvaralačku snagu.

Nikola Radosavljević je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na Odseku primenjene grafike, atelje grafika i knjiga. Ovaj dvadesetčetvorogodišnji umetnik je učestvovao na više od pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i dobitnik je četrnaest nagrada iz oblasti crteža i grafike. Do sada je organizovao jedanaest samostalnih izlaganja. 

Nema komentara

Napišite komentar