Digitalna umetnost - umetnost savremenog doba

autor: Tijana Jovanović 0

Izložba Konflikti, provokacije, relacije, izazovi, strepnje, energije, odlučnosti, autorke Svetlane Mladenov i njenih stručnih saradnika, otvorena je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Izložba obuhvata pogled na umetničku scenu Vojvodine u periodu od 1995. do 2014. godine, i prikazuje fotografije, filmove, performanse, multimedijalne instalacije, stripove, arhitekturu, kompjutersku umetnost i mnoge druge vidove umetnosti koji se ne svrstavaju u klasičnu.

Autorka projekta smatra da je ovo način da se privuče i zainteresuje mlađa publika kojoj je ovaj pristup umetnosti mnogo bliži:

– Kroz ovu izložbu se može videti nešto što nije uobičajno i što se ne prikazuje često na drugim izložbama. Mi razmatramo digitalnu umetnost i digitalne medije, klasični mediji ovde nisu propraćeni, više smo se bazirali na umetnosti u svom proširenom polju. Ovo je novo doba komunikacije, nove tehnologije i to je mladima mnogo bliže nego da gledaju nešto što je statično – zaključila je autorka Svetlana Mladenov.

Na realizaciji izložbe je učestvovalo preko 50 umetnika među kojima su i oni mlađi koji još uvek studiraju na nekim od smerova u vezi sa digitalnom umetnošću, kao što su Multimedijalna režija i Animacija i vizuelni efekti. Sve to je doprinelo programskoj raznovrsnosti koja je privukla mnoge posetioce:

– Dopada mi se ovaj pristup umetnosti. Program je zaista bogat, najviše me zanimaju projekcije filmova koje će se održati, jer sam veliki ljubitelj filma, ali svakako, to nije jedino zanimljivo, mnoge druge stvari su mi takođe privukle pažnju – rekla je studentkinja Nina Bogdanović i dodala da umetnost mora da ide u korak sa vremenom i dobom u kojem živimo.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 23. aprila. 

Nema komentara

Napišite komentar