Saša Antić iz benda TBF pozvan na sud zbog stiha "moja mater te traži"

autor: Z. Strika 0

Član splitskog benda TBF Saša Antić, dobio je poziv Opštinskog suda u Virovitici da se pojavi na suđenju kao svedok kako bi protumačio stih “moja mater te traži” iz pesme “Mater”.


Foto: Printscreen/ YouTube

Kako je objavio autor u kolumni za portal autori.hr, na osuđeničkoj klupi nalazi se mladić koji je policajcu poslao SMS poruku u kojoj je, između ostalog, parafraza da ga “naša mater traži”.

S obzirom na to da je Antić autor pomenute pesme, sud je odlučio da je upravo on najkompetentnija osoba za tumačenje sadržajae ne bi li se utvrdilo ima li u njoj elemenata ozbiljne pretnje, i, ukoliko ima, u kolikoj meri.

– Zahvalan sam na prilici da javno tumačim značenje jedne svoje pjesme jer se znalo dogoditi da se poneke protumače potpuno pogrešno od onog što sam njima htio reći – ironičan je Antić.

Čitava situacija njemu nalikuje na početak “nekog filma braće Koen”. Kako navodi, glavni lik, muzičar i stihoklepac, stiže u pitomi gradić.

– Istu večer u hotelu mu prilazi nepoznati lik i, pod prijetnjom hladne cijevi, naloži mu da uđe u automobil parkiran iza hotela. Voze ga van grada, u nekoj zabačenoj seoskoj kući upoznaje mater iz sms prijetnje. Ona je očito velika zvijerka u kraju, tako i izgleda, baca na Beppu Joseph (lik iz “Alana Forda”, prim. aut.), capo di tuti capi, ubija pogledom, mlati štapom itd. Redanje osebujnih likova, nadrealni dijalozi, malo filozofije i rasprava o ulozi umjetnosti i umjetnika u društvu i puno bizarnosti i crnog humora - dodaje ovaj umetnik.

Ipak, koliko god se šalio sa čitavom situacijom, Antić poručuje da mu je pomalo i muka od toga, jer je stvar, očigledno, veoma ozbiljna. Kako kaže, radi se o sudbini “jednog ljudskog bića koje bi moglo da bude optuženo za pretnju stihovima pesme koja nema veze sa stvarnosti”.

On se i nada da neće doći do osuđujuće presude, jer bi, “osim nepravde prema okrivljenom”, i sama pesma “Mater” dobila inkriminirani status.

– Postala bi nešto kao hladno oružje. Zajebana i velika stvar za jednu pjesmu, ali s druge strane i službena potvrda da se radi o oštrim stihovima. To bi mi valjda na neki način trebalo i imponirati jer već sam se potpuno pomirio s tim da glazba ne može ništa bitno promijeniti u stvarnosti osim individualni doživljaj iste. Međutim, život se ponekad pobrine da o nekim stvarima razmisliš ponovo – zaključio je Antić u svojoj kolumni za portal autori.hr.

Nema komentara

Napišite komentar