Poslednje tri pesme koje su pale na Zemlju

autor: Aljoša Mudri 0

Pored petnaestak obrada Bouvijevih pesama, na albumu novog mjuzikla „Lazarus“, za koji je kompletnu muziku radio upravo pokojni muzičar, nalaze se i tri nove: „When I Met You“, „No Plan“ i „Killing  a Little Time“.

(Džimi King)

Samo dva dana pre smrti Dejvida Bouvija objavljen je 25. studijski album „Blackstar“ sa sedam novih pesama. Svi smo mislili da je to sve, ali Bouvi je snimio još tri pesme za mjuzikl „Lazarus“ koji je napisala Enda Volš. Sve tri pesme snimila je ista ekipa muzičara koja je radila „Blackstar“. Saksofonista Doni MekKaslin rekao je da je Bouvi zahtevao da te pesme ne budu na albumu, već u mjuziklu.

Kao i pesme na albumu „Blackstar“, dve nove pevaju o smrti. Melanholična pesma „No Plan“ bavi se opraštanjem i neizbežnim susretom sa smrću. Nešto drugačija i brža je ljubavna pesma „When I Met You“. Za razliku od prve dve pesme, „Killing a Little Time“ je hevi rok pesma. Kao i „No Plan“ govori o umiranju, ali na drugačiji način. Pesma je puna energije, a možda i besa što više neće moći da snima pesme. Možda je najupečatljiviji stih: „I've got a handful of songs to sing / To sting your soul / To fuck you over“. Bouvi je već pevao o realizaciji da više neće pevati u poslednjoj pesmi na januarskom albumu - „I Can’t Give Everything“. Rif gitare je sličan onome iz pesme „The Man Who Sold the World“ iz 1970. godine.

Album objavljen devet meseci posle smrti, sastoji se od obrada pesama iz sedamdesetih sa ponekim izletom u osamdesete i čak i novije stvari kao što su „Where Are We Now??“, „Valentine’s Day“ i naslovne „Lazarus“. Desetak ljudi obradilo je Bouvijeve hitove, poput „Life on Mars“, „Heroes“ i „Absolute Beginners“, ali i manje poznate pesme.

(gp-images.condecdn.net)

Bouvijev mjuzikl predstavlja nastavak filma „Čovek koji je pao na Zemlju“ (1975) u kom je Bouvi tumačio glavnu ulogu vanzemaljca. U nastavku, Tomasa Džeroma Njutona igra Majkl C. Hol, koji se već oprobao na Brodveju u mjuziklima „Čikago“ i „Hedvig i besni inč“.

Kada ga je Bouvi upoznao, rekao mu je: „Šta je to u vezi sa tobom?“ aludirajući na to da je Hol često igrao u serijama u kojima je smrt dominantna tema poput „Dva metra ispod“ i „Dekster“.

Produkcija mjuzikla sledeće nedelje se seli u London, a Holu je ponovo poverena glavna uloga.

Dejvid Bouvi bio je jedan od najvećih muzičara dvadesetog veka. Konstantno je eksperimentisao sa izgledom i muzičkim žanrovima zbog čeka je dobio nadimak rok kameleon. Preminuo je 10. januara posle osamnaestomesečne borbe sa rakom jetre. Poslednji album „Blackstar“ objavio je na svoj 69. rođendan, 8. januara.

Nema komentara

Napišite komentar