Magi i magično veče

autor: Višnja Davidović 0

Veče posvećeno Margiti Magi Stefanović, čuvenoj klavijaturistkinji grupe EKV, definitivno će dugo ostati u sećanju svim prisutnim Novosađanima koji su se okupili u „Fabrici” da obeleže dan njenog rođenja. Ova umetnica neverovatne harizme bila je rokenrol ikona osamdesetih godina, a koliki je trag ostavila na muzičkoj sceni pokazalo je generacijsko šarenilo publike koja je te večeri napravila gužvu među masivnim zidovima proizvodne hale nekadašnje fabrike „Petar Drapšin”.

(facebook.com)

Oni koji su došli među prvima imali su priliku da pogledaju audio-vizuelni materijal iz monodrame „Osećanja. O. Sećanja” Lidije Nikolić, najbolje Magine prijateljice. Po izrazima lica i reakcijama prisutnih moglo se videti da su to vrlo emotivo doživeli, posebno zbog toga što su se pored uvodne sekvece iz filma i fotografija članice EKV-a koja nas je poslednja napustila, smenjivale ilustracije, crteži i rukopisi iz njenog dnevnika.

Kako se približavao trenutak kada je na binu trebalo da izađe grupa IQV, publika je sve brže pristizala i poput studenata koji prvo popunjavaju zadnje redove klupa u učionici, mangupski zauzimala pozadinski prostor ostavljajući prazninu nekoliko metara ispred bine. Svirka je počela tačno na vreme, i već na prve note numere „Aut” kojom su otvorili koncert, teška novosadska publika počela je stidljivo da se primiče bini, i tako je probijena prva linija fronta, što se vrlo brzo završilo gužvom kod ograde.

Usledilo je 2 sata emotivne katarze. Mladenovićeva vanvremenska poezija i note koje hipnotišu ovaj poznati EKV tribjut sastav interpretirao je bez greške. Posvećena i energična svirka u kojoj ova sjajno uigrana petorka istraje već 15 godina našla je svoj put do srca publike koja se konstantno natpevavala sa njima. Svaka pesma bila je propraćena aplauzom i ovacijama, što muzičarima nije dalo prostora da se štede ni u jednom momentu. Do kulminacije u interakciji sa publikom došlo je kada je pevač pustio publiku da sama otpeva stihove pesme „Iznad grada”.

Dinamika večeri bila je izvanredna, u pravoj meri smenjivali su se energični momenti kada je publika kao jedno skakala u ritmu hitova, do psihodeličnih melodija melanholičnih prizvuka koje je svako na sebi svojstven način tada doživeo. EKV je to veče oživeo kroz IQV i niko nije ostao ravnodušan, dva bisa na kraju svirke su to i pokazala.

Lajtmen je takođe bio na visini zadatka, jer su svetlosni efekti tokom koncerta pomogli u postizanju neke druge dimenzije i umnogome doprineli čitavoj atmosferi. Svojom savršenom bukom i energijom ovaj bend je „oduvao” publiku i još jednom pokazao svoj kvalitet učinivši da vreme proleti u jednom trenutku.

Nema komentara

Napišite komentar