Vedrine i sete Branka Ćopića

autor: Ana Mijušković 0

Sto godina od rođenja Branka Ćopića obleženo je na ovogodišnjem Sajmu knjiga. U sali koja nosi naziv po imenu slavnog pisca pomoću slika hronološki je prikazan njegov život i stvaralaštvo.

Foto: Ana Mijušković

Svaka slika ima svoj naslov koji posetioce uvodi u različite etape Ćopićeve životne priče. Propratni tekst nosi sve pojedinosti njegovog života tako da predstavlja uvod u svako predavanje koje će u ovoj sali biti održano. Prvih dana Sajma, predavanja i radionice bile su posvećene Ćopićevom stvaralaštvu za najmlađe pa su i prve radionice bile organizovane od strane “Kreativnog centra” – izdavača dečije publicistike. Sve je bilo organizovano u cilju približavanja Ćopićeve proze auditorjumu koji okuplja a to je samo još jednom potvrdilo da je on u večnom dosluhu sa generacijama jer su radionice brojile veliku i malu decu.

Branko Ćopić je pisac koji je u svom umetničkom opusu beleži odlike prirpovedača, romansijera, humoriste i pesnika. Još kao mladić dobio je nagradu “Milan Rakić” za svoj umetniči izraz ali pre svega i podstrek za dalje delovanje u tom pravcu. Nakon prve prekretnice stvara mnoga dela koja su u srpskom književnom svetu postala klasici i na taj način obezbedio je sebi 100 godina života. Da Ćopićeva zaostavština i dalje živi dokazuje činjenica da je njegova sala jedna od posećenijih, a biće otovorena za posete do kraja beogradskog Sajma.

Nema komentara

Napišite komentar