ORHAN PAMUK: Pisci kazuju drugačiju priču od državnika

autor: Mia Spasojević 0

Poznati turski pisac i nobelovac Orhan Pamuk posetio je Novi Sad i u prostorijama Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti primio Međunarodnu književnu nagradu „Milovan Vidaković“ koju mu je dodelio Međunarodni festival proze „Prosefest“.

U prepunoj sali svečanih zvanica, đaka, novinara, kao i poštovalaca piščevog rada, Orhan Pamuk govorio je o jedinstvenom značaju književnika istakavši razliku između ljudi od jezika koji rečima stvaraju i pripadnika vlasti sa drugačijim pogledom na svet:

– Političari stvaraju jedan svet, kroje istoriju na drugačiji način od onog kojim se vode književnici. Svet koji kreiraju pisci zasnovan je na individualnosti i slobodi ličnosti, oni pričaju drugačiju priču od državnika i svojim delovanjem utiču na stvaranje nacionalnog identiteta – izjavio je Pamuk.

Ovaj borac za slobodu govora poručio je da ne pravi značajnu razliku između dobijenih nagrada, kao i da svaka njegova nagrada delom pripada i njegovim prijateljima i saradnicima. Na njih gleda kao izgovore i opravdanja da obiđe različite delove sveta, upozna druge kulture a prvenstveno podeli utiske o svojim knjigama sa čitaocima.

 – Od ogromnog je značaja konekcija i interakcija pisca i čitaoca, kroz diskusije o delu sa njima mogu da razumem način na koji su oni shvatili moju poruku, to me dodatno obogaćuje. Veoma je vredno čuti kritiku i komentare, kao i pitanja studenata koje često dobijam i svaki put se interesuju za nešto novo – naveo je Pamuk dodavši da mu je iz ugla profesora na univerzitetu, mnogo drago što postoji festival kao što je ovaj, koji podstiče đake da čitaju i razvijaju kritičko mišljenje.

Orhan Pamuk gostovao je juče i u Beogradu gde je održao predavanje „Zapisi o mom svetu“, a na ovaj način, Srpska akademija nauka i umetnosti obeležila je 175 godina postojanja. Njegova prva knjiga u Srbiji izdata je 2002. godine a neki od poznatih naslova ovog autora su „Bela tvrđava“, „Sneg“, „Istanbul“, „Zovem se Crveno“, „Crna knjiga“, „Muzej nevinosti“, „Žena crvene kose“ . Nobelovu nagradu za književnost Orhan Pamuk dobio je 2006. godine.

Nema komentara

Napišite komentar