LASLO VEGEL: Osećati krivnju znači biti kritičan prema budućnosti

autor: Vladimir Bijelić 0

„Jugoslavija se raspala, nje više nema i ona ne postoji, ako nešto ne postoji i umre, treba ga pošteno sahraniti, ali mi taj leš nismo umeli dostojanstveno da sahranimo“, rekao je pisac Laslo Vegel na književnoj večeri povodom promocije njegove knjige „Ispaštanje ili priče iz donjih predela“.

On je objasnio da je taj leš još uvek pred našim očima i da stvara neugodnu atmosferu sa kojom mi sada živimo.

– Nismo uspeli da održimo svečani oproštajni govor, koji ima jedan ponos i dostojanstvo, objektivnost, pa i kritičnost. Pisao sam knjigu o toj klimi moralnog razvrata i političkog licemerja u jednoj čudnoj tvorevini. Mnogi istoričari se slažu da je Jugoslavija bila možda najveći eksperiment posle Drugog svetskog rata, u kom se našlo više nacija i tri religije i to nije mala stvar. Taj eksperiment nije uspeo, i mi to sad bolje možemo da vidimo nego tada kada je proces raspadanja države počeo – poručio je Vegel.

Prisutni su imali priliku da čuju više o knjizi, koja na sarkastičan način govori o raspadu bivše Jugoslavije, a osim toga mogli su da razgovaraju sa čuvenim romansijerom. Tokom večeri emitovani su inserti iz predstave „What is Europe“ koja je po motivima ove knjige rađena u režiji Andraša Urbana. Prema rečima Lasla Vegela režiser je uspeo u realizaciji predstave, iako je književno delo veoma teško preneti na scenu.

– Urban je nešto dodao, a nešto oduzeo. Što se tiče duha romana u tome je bio apsolutno veran meni i mom delu, a što se tiče detalja hvala bogu nije. Pošto sam se bavio i teatrologijom mogu da kažem da nije važno u pragmatičnom smislu biti veran nego u duhu romana – naveo je ovaj književnik.

On je rekao da u kontekstu naslova knjige ispaštanje ne smatra lošim i rđavim već nečim što je zdravo, ali da postoje različiti nivoi ispaštanja i njegove različite forme.

– Mi još uvek ispaštamo zbog prošlosti. Mislim da generacija koja je rođena za vreme Drugog svetskog rata ili ona koja se socijalizovala u doba socijalizma sada ispašta zbog nečega za šta nije kriva i nije stvorila. Čovek kad čuje o grehovima jednog sistema on se oseća krivim, a to je dobro. Osećati krivnju i tu napetost ispaštanja znači biti kritičan prema budućnosti – dodao je Vegel.

Delove „Ispaštanja ili priča iz donjih predela“ čitao je knjižar Milan Tripković, koji je Vegelovo delo ocenio kao „intiman esej“, koji objašnjava mnoge probleme sa kojima se naše društvo suočava.

− U pitanju je jedno stvarno veliko delo, koje se bavi nama u najširem smislu, a pre svega nama koji živimo ovde na severu, jedni pored drugih. U tom nekom našem problemu podvojenosti društva koje nije definisalo sebe, ali kroz jednu intimnu priču – objasnio je Tripković.

Knjiga „Ispaštanje ili priče iz donjih predela“ uvod su u Vegelovu trilogiju, koju pored knjige „Neoplanta ili Obećana zemlja“, čini i novo izdanje knjige „Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile“ koja bi trebalo da bude objavljena uskoro. Vegel je otkrio da piše i treću knjigu.

Foto: Printscreen/ Youtube

Nema komentara

Napišite komentar