Sinema siti kroz objektiv publike

autor: Višnja Davidović 0

Beskompromisni i nesvakidašnji fimski izbor ovogodišnjeg Sinema sitija je ono što organizatori ističu kao njegovu glavnu odliku, međutim, atmosfera koja se stvorila u Limanskom parku i Kineskoj četvrti tokom protekle nedelje je ono na šta svi možemo biti ponosni, bili mi posetioci festivala ili stanovnici grada koji je njegov domaćin. Kineska četvrt koja inače važi za okupljalište umetnika i drugih ljudi dobrog ukusa pa i alternativni kulturni centar Novog Sada, tokom festivala postala je internacionalna umetnička oaza. U nastavku teksta donosimo vam mišljenja publike o devetom Sinema sitiju.

foto: facebook.com

– Festival je jako dobar, a sama koncepcija drugačija od većine ostalih festivala. Okrenut je više ka mladim ljudima i mladoj publici, više alternativnoj supkulturi nego zvaničnoj, rekao bih. Izbor filmova pretežno iz istočne i srednje Evrope je pohvalan, kao i dosledan izbor muzičkih filmova od prvog izdanja festivala do danas. Dobri gosti, zanimljivi koncerti i besplatno osveženje još više su doprineli dobroj atmosferi– rekao je Dejan Petrović.

Filmske projekcije privukle su impresivan broj publike, koji su pored projekcija imali prilike da posle nekih filmova razgovaraju sa režiserima i glumcima, uživaju u kvalitetnim muzičkim programima i žurkama, izložbi u Fabrici, performansu sprej majstora, kao i u prilici da se i sami okušaju u baratanju sa sprejevima.

– Sve je lepo i veoma zanimljivo, kako filmovi tako i izložbe koje su dodatak ove godine. Neke od projekcija poput filma „Vlažnost” postavljaju nove teme za razmišljanje i prikazuju savremeno društvo. Izdvojila bih film o Dženis Džoplin jer je ostavio najjači utisak na mene. Sviđa mi se što su posle projekcija gostovali režiseri i glumci, jer su razjasnili neke stvari– navela je Tanja Lekić.

Mnogi posetioci festivala bili su snažno dirnuti određenim projekcijama, jer se nisu prikazivali oni filmovi koje smo inače navikli na gledamo u bioskopima i na televiziji, sa predvidljivim i srećnim završecima. Svaki od pažljivo odabranih filmova nosio je snažnu poruku i navodio na razmišljanje.

– Svaki film je toliko atmosferičan i toliko me dugo drži taj osećaj, da sam poželela neke od njih ponovo da vidim. Žao mi je što nekoliko nisam stigla da pogledam zbog kiše koja je padala treći dan festivala. Jedan jako dobar izbor filmova u svakom slučaju. „Vlažnost” je dobar film, „Gori, gori, gori” takođe. Film o Dženis Džoplin bio je jedan lep vremeplov i nova dimenzija. Mi smo bili osveženi bez obzira na to što je u pitanju film o osobi koja je davno preminula. Bili smo na neki način dirnuti i sentimentalni. Drugim rečima, svaki od filmova izazivao je neke emocije– istakla je Vesna Belić.

Ispunjene projekcije i aplauzi nakon filmova su rekli svoje o samom festivalu, a prepričavanje i preporučivanje pogledanih ostvarenja bile su glavne aktivnosti publike, koja je pružila povratnu informaciju organizatorima i ocenjivanjem filmova nakon svake projekcije na podeljenim papirićima na skali od 1 do 5.

– Mislim da je izbor filmova savršen, upravo sam gledao film o Dženis Džoplin i jako me je oduševio. Atmosfera je super i sviđa mi se što se festival izmestio iz centra jer ovo okruženje daje neku intimu i drugačiji užitak. Totalno sam razmišljao večeras o tome da ovo mogu da zamislim u Briselu, gde sam bio, i na raznim drugim svetskim lokacijama– izjavio je Zoltan Juhas.

Potencijal Kineske četvrti pokazan je u punom sjaju. Čak i treći dan festivala je uprkos nevremenu obeležila pozitivna atmosfera na projekcijama i žurkama na zatvorenom.

Više od 60 filmskih ostvarenja u okviru pet raznovrsnih selekcija prikazano je na nekoliko festivalskih lokacija, a festival je posetilo više od 35 000 ljudi. Posebnu pažnju publike privukli su „Sedmica i jedan dan”, „Gori, gori, gori”, „Alojz”, „Kalifornija”, „Žalejka”, „B-film: Požuda i film u zapadnom Berlinu”, „Dženis Džoplin, mala tužna devojka”, zatim domaća ostvarenja „Dnevnik mašinovođe”, „Vlažnost”, „Dubina dva”, „Inkarnacija”, „Otvorena” i „Dobra žena”, kao i odlični kratki filmovi selekcije Up to 10.000 Bucks.

U okviru ceremonije zatvaranja festivala dodeljene su Nagrada za doprinos domaćoj kinematografiji Lazaru Ristovskom, Nagrada Žirija mladih škotskom ostvarenju „Domaći migranti”, selekcije Up to 10.000 Bucks, kao i Nagrada publike britanskom filmu „Gori, gori, gori” selekcije 360°. Festival je zaokružio muzički nastup jednog od najznačajnijih umetnika i muzičara našeg regiona, Ramba Amadeusa, koji je pred prepunom Kineskom četvrti obeležio završnicu festivala.

Nema komentara

Napišite komentar