Može li Kenedi biti spasen?

autor: Aljoša Mudri 0

Gledaoci Foksa imali su priliku da se upoznaju sa novom naučnofantastičnom dramom iz glave Stivena Kinga - „22.11.63.” Ovaj datum nije se slučajno našao u naslovu serije. Toga dana ubijen je američki predsednik Kenedi i završila se jedna era. Šta biste uradili da to možete da promenite?

(ew.com)

Priče sa elementima putovanja kroz vreme oduvek su privlačile pažnju publike. Nekad služe samo kao pokretač priče, dok su nekad u fokusu. U ovoj miniseriji u pitanju je neka kombinacija ove dve stvari. U fokusu je Kenedijevo ubistvo, ali i ljubavna priča između dvoje glavnih likova.

U prvoj epizodi upoznajemo Džejka, srednjoškolskog profesora. Džejk živi monotonim životom, a brak mu se raspada. Jednog dana poziva ga dugogodišnji prijatelj Al, koji je vlasnik restorana. On mu govori o tajnom portalu koji vodi u 1960. godinu. Kako to obično biva u takvim situacijama, Džejk mu prvo ne veruje, ali se uverava kada i sam ode portalom. Pre smrti od raka, Al mu objašnjava kako da se snađe u tom svetu i predaje mu sve informacije koje ima o Kenediju i Osvaldu, njegovom atentatoru. Al ga moli da ode u prošlost i spreči atentat jer je Kenedijeva smrt dovela do drugih loših događaja poput Vijetnamskog rata. Možda postoji svetlija budućnost. Džejk nema izbora i odlazi u 1960. godinu. Zanimljivo je da se u romanu vratio u 1958. godinu, ali su u seriji odlučili da skrate vreme.

Uprkos naučnofantastičnoj pozadini, kroz seriju se provlači ljubavna priča između Džejka i bibliotekarke Sejdi. Glavne uloge tumače Džejms Franko i Sara Gejdon (poznata po ulozi u filmu Princeze idu u provod). Franko se prilično dobro snašao u ulozi profesora-putnika i brzo se privikao na šezdesete godine prošlog veka, koje mu prilično dobro leže ako uzmemo u obzir da je rođen tek krajem sedamdesetih. Te godine su još uvek bile obeležene rasnim sukobima, boljom muzikom i zdravijom hranom nego danas. Šezdesete su lepo vizuelno predstavljene; od kostima preko automobila sve do muzike Elvisa, Brusa Šanela i Sema Kuka.

Osmočasovna miniserija je zasnovana na romanu Stivena Kinga „Dalas ’63 ”. King se zajedno Džej Džejom Ejbramson („Izgubljeni”, „Ratovi zvezda: Buđenje Sile”) našao u producentskoj ulozi. Tema Kenedijevog atentata godinama intrigira teoretičare zavere. Teorije su različite; od toga da Osvald nije pucao, da su postojala dva atentatora, da je pucano sa drugih mesta i slično. King na kraju nudi svoju verziju događaja.

(cloudfront.net)

Miniserija prati glavnu nit priče romana, ali sa nekoliko „skretanja”. Možda je najveća promena što Bil Tarkot (koga tumači Džordž Mekej) ima mnogo veću ulogu nego u romanu. U romanu se pojavljuje kao akter u jednom delu sporedne radnje, dok u seriji postaje Džejkov saradnik. U romanu postoji nekoliko resetovanja vremena (svako vraćanje u sadašnjost pa u prošlost poništava učinjeno), ali to nije zamerka jer pojednostavljuje radnju. U miniseriji se pojavljuje (mada nakratko) Džek Rubi, vlasnik nekoliko noćnih klubova. Rubi je poznat po tome što je samo dva dana nakon Kenedijevog ubistva ubio Osvalda u policijskoj stanici. Bilo je još nekoliko manjih „skretanja” sa puta i produžavanja priče, ali se sve te promene uklapaju u srž serije i poboljšavaju je.

Stiven King je želeo da se bavi ovom temom još početkom sedamdesetih godina, ali je zaključio da je tek početnik u svom poslu i da pisanje knjige o Kenediju iziskuje mnogo istraživanja, tako da je roman objavio tek  2011. godine. Kraj je isti kao i u romanu – pomalo bajkovit.

Ocena: 82/100

Nema komentara

Napišite komentar