Film „Jadnici“ Lađa Lia pobednik 26. Festivala evropskog filma na Paliću

autor: Marko Apostolović 0

Festival evropskog filma Palić  završio se sinoć projekcijom francuskog ostvarenja braće Darden „Mladi Ahmed“ koji je bio van konkurencije. 

Photo: https://www.tellerreport.com/

Petočlani žiri u glavnom programu činili su američki montažer i reditelj Lorens Tuli, srpska pozorišna glumica Marta Bereš, slovenski producent Aleš Pavlin, grčki scenarista i režiser Silas Cumerksas i glumac Tom Berk. Oni su nagradu za najbolji film, Zlatni toranj, odlučili da dodele francuskom delu „Jadnici“ (Les Misérables) režisera Lađa Lia kome je ovo ostvarenje dugometražni prvenac. Naslov ovom ostvarenju dat je zato što se radnja odigrava u predgrađu Pariza u koji je i Viktor Igo smestio svoj istoimeni roman. Međutim, ovaj film smešten je u moderno doba i prati čoveka koji se pridružuje anti-kriminalistčkoj grupi i uzburkava situaciju u predgrađu tokom jednog hapšenja. Inspirisan je neredima u gradu svetlosti 2005. godine i prikazuje neprestane zategnute odnose građana Francuske i policije. Sa ovakvom pričom film je uvid u probleme koji su aktuelni i u mnogim drugim državama. Pre „Jadnika“ Li je takođe napravio kratak film sa istom tematikom i naslovom. Sa ovom odlukom je saglasan i tročlani FIPRESCI žiri koji kaže da je ovaj film „snažna i briljantno snimljena drama socijalnih nemira, smeštena u etničko predgrađe jedne evropske prestonice, koja nosi univerzalni odjek“.

Nagradu za najbolju režiju, Palićki toranj, žiri je dodelio letoncu Jurisu Kursietisu za njegovo ostvarenje „Oleg“. U ovoj drami mladić u potrazi za boljim životom iz Letonije odlazi u Brisel kako bi radio u svojoj profesiji, ali mu se položaj pogoršava jer nije građanin Belgije. Zbog toga na kraju postaje zavistan od poljskih mafijaša. Film govori o Olegovoj borbi da poboljša svoju situaciju. 

Režiser Jaron Šani i glumac Eran Naim dobili su Specijalno priznanje za film „Okovan“ za „detaljan portret jedinstvenog antiheroja“. U ovom filmu radi se o policajcu kojem se život počinje raspadati pred očima kada neosnovana optužba za seksualno zlostavljanje jednog mladića pokreće lavinu loših dešavanja. To počinje da utiče na njegov privatni život, a potom i na njegovu psihu. 

Još jedno specijalno priznanje dodeljeno je jedinom srpskom predstavniku ovogodišnje selekcije, rediteljki Ani Mariji Rossi za film „Ajvar“, čija je svetska premijera bila upravo na ovom festivalu u četvrtak. Film govori o uspešnom bračnom paru koji živi u Skandinaviji, ali se u slici pojavljuje i ljubavnica iz Beograda za koju zna i supruga, ali ne želi ništa da kaže. Kako iz žirija govore, Rossi je nagradu dobila za „bavljenje univerzalnom dilemom globalnog sveta kroz prizmu veze u raspadanju“. 

U kategoriji „Paralele i sudari“ Međunarodni žiri kritike za najbolji film nagradio je gruzijsko ostvarenje „Žetva“ režisera Miše Antadzea, dok su za specijalno priznanje izabrali glumicu Martinu Apostolovu za ulogu u bugarskom filmu „Irina“. 

Photo: Igor Išpanović 

Na Festivalu evropskog filma se ove godine prikazalo 130 ostvarenja iz čitave Evrope u petnaest različitih selekcija. Kao i uvek, obraćena je posebna pažnja prilikom izbora filmova što se pogotovo pokazalo u glavnom delu ove manifestacije. Zahvaljujući kvalitetnom izboru, festival je ponovo privukao veliku pažnju, te je publika i ove godine bila mnogobrojna. 

Nema komentara

Napišite komentar