Studenti književnosti protiv izbacivanja Desanke Maksimović iz kurikuluma

autor: Iva Gajić 302 pregleda

Studenti četvrte godine Srpske književnosti i jezika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pokrenuli su peticiju protiv izbacivanja dela Desanke Maksimović iz programa za treći i četvrti razred srednjih škola.

Naime, Komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja predložila je da se iz trećeg razreda gimnazije isključi izbor iz poezije pesnikinje Desanke Maksimović, a iz četvrtog njena zbirka „Tražim pomilovanje“. Kao argument komisija je navela da se „vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj“, prenose Novosti.

Pokrenuta peticija nazvana je upravo po spornoj zbirci – „Tražimo pomilovanje za Desanku Maksimović!“. Studenti su u opisu peticije napisali: „Upravo vanvremenost jeste kvalitet zbirke „Tražim pomilovanje“. Njena književna vrednost je ogromna i kao takva ona se ne sme isključiti iz programa, ali se ne sme ni svrstati u poetiku srednjeg veka“.

Zadužbina „Desanka Maksimović“ je nakon objavljivanja vesti reagovala i uputila pismo Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a njihove stavove podržali su književnici Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Milosav Tešić, Alek Vukadinović, Rajko Petrov Nogo i Miroslav Maksimović.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da odluka Zavoda nije konačna i da Ministarstvo neće dozvoliti da se ni na koji način smanji učešće Desanke Maksimović u okviru programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost, prenosi RTS.

Peticija se nalazi na linku: https://cutt.ly/oyNjref

    Napišite komentar