Elektronske knjige: za ili protiv

autor: Jana Nikolić 142 pregleda

U toku 2012. godine u Sjedinjenim Američkim Državama prvi put je prodato više elektronskih nego štampanih knjiga. Da li su e-knige bolje od štampanih, i koje će biti korisnije u budućnosti, pitanje je koje se postavlja godinama unazad.

 

Foto: Perfecto Capucine from Pexels

Mnoge biblioteke vremenom su spoznale da interesovanje čitalaca za e-knjige sve više raste, te su ih pojedine i uvrstile u svoju ponudu. U Gradskoj biblioteci u Novom Sadu navode da se broj posećenosti studenata postepeno smanjivao u protekle dve godine i da su jedini stalni posetioci uzrasta od 40 do 70 godina.

,,Najviše me iznenađuje što mlade mrzi da se prošetaju do biblioteke i vide da li imamo knjigu koju traže, već nas obavezno pre toga kontaktiraju sa ciljem da provere dostupnost. Smatram da je interesovanje mladih za štampanim izdanjima opalo zbog lake pristupačnosti elektronskim knjigama, kao i njihovo jednostavno pretraživanje, kažu u Gradskoj biblioteci i dodaju da su pokušali da na svom sajtu uvedu mogućnost čitanja e-knjiga, međutim tu su nailazili na razne tehnološke probleme.

Doktor književnih nauka Zdravko Petrović navodi da razvoj tehnologije nije mnogo uticao na to da mladi više čitaju e-knjige, već da im je tako lakše nego da obilaze školsku ili gradsku biblioteku. On takođe dodaje da nije protiv e-knjiga, međutim, uvek daje prednost štampanim jer, kako on kaže, ne voli da čita duže tekstove sa ekrana.

,,Što se tiče mladih, ako neko kod kuće ima mnogo polica sa knjigama i roditelje koji ga podstiču na čitanje (tu je ponekad potrebno mnogo strpljenja i malo lukavstva), onda verovatno nemaju naviku da čitaju sa ekrana, ali ja se svakako uvek obradujem kada vidim da su mladi zainteresovani za knjige, bilo da ih čitaju u štampanim izdanjima ili putem interneta“ ističe Petrović.

Činjenica jeste da članska karta u biblioteci košta, kao i sama kupovina knjiga u knjižarama, dok su sa druge strane brojne e-knjige besplatne i ekološki isplativije, međutim prodaja ridera nije tekla očekivano, kažu u Gigatronu, prodavnici tehnike.

,,Mi trenutno u ponudi nemamo ridere, oni se mogu poručiti putem interneta, međutim zainteresovanost je u svakom slučaju mala, a o tome govori podatak da je u prethodnih šest meseci prodato samo tri primerka ridera, rekli su u Gigatronu.

Studenti koji koriste isključivo štampane knjige ističu da one same po sebi imaju veću kolekcionarsku vrednost, kao i da vole da podvlače delove teksta ili pišu komentare po  stranicama. Studentkinja engleskog jezika Marija Šmakić kaže da se odmalena navikla na miris i dodir papira i da je čitanje na taj način više povezuje sa radnjom i likovima.

Sa druge strane, oni koji daju prednost e-knjigama smatraju da se pojedina izdanja teško pronalaze u bibliotekama i da na internetu imaju više izbora, a takođe ističu i činjenicu da e-knjige ne zauzimaju prostor.

,,Kao neko ko studira komparativnu književnost, čitanje mi predstavlja svakodnevicu, a nama neophodne knjige su u knjižarama skupe, te se uvek odlučujem za elektronska izdanja, navodi studentkinja Ana Živanović.

    Napišite komentar