BOJAN BALAŽ: Prelazak u seniorski fudbal je najbitniji korak u karijeri svakog igrača

autor: Marko Jović 0

Fudbalska prvenstva u Srbiji su završena, sezona je nakon neplanirane pauze nastavljena i privedena kraju, bez ispadanja iz najvišeg ranga, ali i sa izborenim „vizama“ za Evropu od strane četiri najbolje plasirana tima. Igrači TSC-a iz Bačke Topole najveće su iznenađenje ove sezone u srpskom fudbalu, budući da su odmah po promociji u Super ligu uspeli da izbore četvrto mesto i plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope. Jedan od igrača koji je svoju afirmaciju započeo ovosezonskim partijama u dresu vojvođanskog kluba jeste mladi Bojan Balaž, devetnaestogodišnjak koji igra na poziciji štopera, a kojem je ovo prva godina u seniorskom nadmetanju.

Foto: Tviter 

Ovaj fudbaler je najveći deo omladinske karijere proveo u redovima beogradskog Partizana, ali s obzirom da nije dobio pravu šansu u crno-belom dresu, prošlog leta se odlučio za promenu sredine i potpis ugovora sa novim Superligašem, što će se kasnije ispostaviti kao pravi potez. 

Balaž je bio kapiten mlađih kategorija Partizana, gde je u generaciji 2001. nastupao zajedno sa Strahinjom Pavlovićem i Lazarom Pavlovićem koji su ovu sezonu proveli u prvom timu tog kluba. Takođe, talentovani štoper je bio i kapiten selekcije igrača istog godišta u reprezentaciji Srbije, a trenutno je i član omladinske selekcije nacionalnog tima. Prve korake na najvećoj sceni je ipak morao da napravi u Bačkoj Topoli, koja je u prethodnih godinu i po dana postala odlična sredina za razvoj fudbalera, ali i fudbala kao sporta.

TSC za njegove usluge nije platio obeštećenje beogradskom klubu, a prva sezona u kojoj se mladi Zrenjaninac našao rame uz rame sa seniorima protekla je kao njegov period adaptacije na novu sredinu i novonastali kontekst koji je doneo povećanu ozbiljnost po pitanju značaja rezultata. Od prošlog leta, Balaž je upisao 11 zvaničnih nastupa za TSC, a taj broj bi sigurno bio i veći da sredinom sezone nije bolovao od mononukleoze, koja ga je odvojila od terena.  

Uprkos nejasnoćama o tome kada će nova sezona otpočeti, TSC je počeo pripreme za predstojeće poduhvate 29. juna i Bojan Balaž zajedno sa svojim saigračima iščekuje nove poteze države kako bi se utvrdilo šta će se dešavati sa srpskim fudbalom. Prvenstvo je od naredne sezone prošireno na 20 ekipa i to će svakako značiti veću konkurenciju, a imena svih učesnika poznata su. Odlukom Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije trenutnim članovima najjačeg ranga priključeni i „Metalac“ Gornji Milanovac, „Zlatibor“ Čajetina, OFK „Bačka“ Bačka Palanka i „Novi Pazar“. Pored toga, klub iz Bačke Topole čeka i žreb za prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Iako je start Super lige zakazan za prvi avgust, i dalje se ne može sa sigurnošću tvrditi da će tada početi nova takmičarska sezona u Srbiji, a najbolji klubovi u državi otpočeli su pripreme kako bi održali formu i bili spremni za nove bitke u skladu sa tim kalendarom. Bojan Balaž i TSC željno iščekuju početak nadmetanja znajući da im predstoji i izlazak u kvalifikacije za drugo najjače klupsko evropsko takmičenje.

„Ostvarili smo istorijski uspeh ove sezone i svi smo ponosni na to što smo uradili. Iz druge lige u prvu, i odmah u Evropu, ova sezona će se pamtiti! Trenutno čekamo žreb da vidimo koga ćemo izvući, i nadamo se da možemo što dalje da odemo u kvalifikacijama. Prvenstveno, najveća želja nam je da prođemo prvi krug, a ukoliko to uspemo razmišljaćemo o narednim protivnicima i imati veće snove“, kaže Balaž na početku razgovora za Univerzitetski odjek.

Prva sezona TSC-a u najjačem rangu je bila veliko, pozitivno, iznenađenje za sve ljubitelje fudbala u Srbiji. Sa ostvarenim rezultatom iz prethodne kampanje, očekivanja su svakako veća i sada vas svrstavaju u grupu „boljestojećih“ timova, koji je vaš glavni cilj za narednu sezonu?

– Krenuli smo u nove pripreme za predstojeću sezonu. Posle uspešne prve superligaške godine znamo koliko možemo i videli smo da možemo sa svima da igramo. Naravno, bilo je jako teško izboriti četvrto mesto, i znamo da će novo prvenstvo biti još teže jer nas protivnici neće olako shvatati, kao kad smo ušli iz druge lige. Takođe, liga je od ove sezone proširena na 20 klubova, pa će i konkurencija biti jača, a nama je cilj da opet budemo među najbolje četiri ekipe na tabeli. Najvažnije nam je da zadržimo kontinuitet dobrih igara.

Iz takmičarskog ugla, tvoja prva seniorska sezona je bila veoma uspešna, mada je zbog vanrednog stanja i činjenice da si bio bolestan imala malo drugačiji tok, kako na planu kolektivnog razvoja, tako i na ličnom planu. Šta očekuješ od sebe u narednoj sezoni?

– Dobijao sam značajnu minutažu na nekim utakmicama, i s obzirom da mi je ovo bila prva sezona u klubu zadovoljan sam količinom prilika koje sam dobio, i načinom na koji sam ih iskoristio. Ipak, imao sam malih poteškoća tokom sezone budući da me je pred početak prolećnog dela prvenstva poremetila bolest, zbog koje nisam mogao da treniram skoro dva meseca. Ubrzo nakon što sam se razboleo, zavladao je i virus i stiglo je vanredno stanje, pa se moj period oporavka manje-više potrefio sa periodom neplanirane pauze u fudbalu. Sada ulazim potpuno zdrav u nove pripreme, i nadam se da ću tokom njih pokazati kvalitet i učvrstiti se u prvih 11, što je moj glavni cilj.

Poznato je da se mnogo talentovanih fudbalera „izgubi“ na prelasku iz omladinsko u seniorski fudbal, koliko je tebi bilo teško da se prilagodiš toj tranziciji?

– Seniorski fudbal se mnogo razlikuje od omladinskog, u svakom segmentu. Smatram da je upravo prelazak sa juniorskog na seniorsko nadmetanje najbitniji korak u karijeri svakog igrača – prelaziš iz dečije igre u profesionalni sport, i sve postaje ozbiljnije. Skoro svi igrači su stariji od tebe, neki čak i mnogo stariji, igra se brže, a fizički i taktički zahtevi su na mnogo višem nivou. Ako uspeš brzo da se adaptiraš na seniorski fudbal u velikoj si prednosti.

Budući da si skoro celu omladinsku karijeru proveo u Partizanu, mnogi ljubitelji fudbala su očekivali da ćeš tamo otpočeti i svoju seniorsku karijeru, ali te je put ipak odveo u Bačku Topolu. Koliko se uslovi za rad razlikuju u TSC-u u odnosu na one u Beogradu?

– Proveo sam četiri godine u Partizanu i posle toga sam prešao u TSC, kako bih imao veće šanse da nastupam u Super ligi i veoma sam zadovoljan ovde. U oba kluba uslovi za rad su fenomenalni, kako treneri tako i dobar kvalitet terena i ostali uslovi za napredak. Činjenica da sam u Bačkoj Topoli stalni član prvog tima, i da iz nedelje u nedelju dobijam priliku da igram u najjačem rangu seniorskog takmičenja mi mnogo znači, pa zato mislim da ovde imam veći prostor za napredak.

Fudbalski savez Srbije je tokom sezone 2019/20 doneo odluku o uvođenju pravila koje obavezuje klubove u Super ligi i Prvoj ligi Srbije da u startnim postavama imaju dva fudbalera mlađa od 21 godine. To pravilo stupa na snagu od početka nove sezone i to će sigurno dodatno uticati na tvoju minutažu, kakav uticaj misliš da će imati na fudbal u Srbiji?

– Prihvaćena je odluka za dva „bonus igrača“ od ove sezone, i sigurno ću imati više prostora da pokažem na terenu šta znam, jer spadam u igrače koji imaju manje od 21 godine, pa ovo pravilo meni veoma pogoduje. Mislim da je ovo sjajna prilika za sve mlade da pokažu svoj talenat i dokažu klubovima da mogu da naprave ozbiljne karijere, jer je Srbija uvek imala talentovanu decu i sad je došlo vreme da se oni pokažu. Prema mom mišljenju, možda je trebalo da se uvede da od ove sezone obaveza bude samo jedan „bonus“ u startnoj postavi, a tek od naredne da to budu dva igrača. To smatram jer trenutno u superligaškim klubovima 90 odsto ekipa igra sa starijim i iskusnim igračima, a mlađima je potrebno neko vreme adaptacije da bi mogli da pokažu šta znaju, pa bi postepeno primenjivanje verovatno bilo bolje rešenje. U svakom slučaju, ovo povećava moje šanse za minute, i verujem da će i u ovom slučaju sve biti kako treba.

Foto: unsplash.com

U nesrećno vreme svetske pandemije, treniralo se u ograničenim uslovima, a „sreća u nesreći“ u tvojoj situaciji je da se fudbalska pauza skoro preklopila sa tvojom bolešću, pa si propustio svega četiri kola. Koliko je zdravstvena situacija poremetila klubove i uticala na rad iz tvog ugla?

– Tokom vanrednog stanja, fudbal je bio zaustavljen, pa tako i kolektivni treninzi na koje smo navikli. U slučaju TSC-a, od kluba smo dobili program koji smo radili kod kuće kako bismo održali formu bar na neki način. U prvo vreme nisam mogao da treniram zbog bolesti, ali čim sam ozdravio, počeo sam sa radom na snazi. Siguran sam da smo svi vredno radili, iako nismo mogli da igramo, jer smo znali da kada se opet vratimo na teren moramo da budemo u punoj kondiciji kako bismo izborili plasman u Evropu. To je moglo da se vidi odmah po ponovnom početku takmičenja, s obzirom da smo bili potpuno spremni za nastavak i na kraju izborili svoj cilj. Verujem da se slično dešavalo i u ostalim klubovima zbog ograničenja koja je samo vanredno stanje zadavalo. Naravno, kvalitet fudbala je malo opao posle pauze, što je i normalno jer igrači dugo nisu imali utakmice, ali sada se sve vratilo na staro i fudbal je na istom nivou kao i pre Korone.

Ove sezone si napravio prvi korak i bio u startnoj postavi na nekoliko važnih mečeva, što jeste veliko iskustvo za tebe i dobra osnova za nastavak karijere. Koji su ti planovi za budućnost?

– Koncentrisan sam na sadašnjost i za početak želim da se ustalim u prvih 11 u TSC-u. Želim da steknem iskustvo i kontinuitet, da narednu sezonu ili dve u Bačkoj Topoli odigram dobro i konstantno, i da još stasam kao igrač. Tek kada dovoljno budem napredovao na ličnom planu i kada se u potpunosti budem prilagodio seniorskom fudbalu, nadam se da ću igrom zaslužiti inostrani transfer i jednog dana zaigrati u jednoj od pet najboljih liga Evrope i sveta. Ali, to je trenutno na dugom štapu, u potpunosti sam fokusiran na svoj trenutni razvoj i moji ciljevi i planovi su u potpunosti u vezi sa mojim sadašnjim klubom.

Nema komentara

Napišite komentar