BEND „AJRI MAFIJA”: Poznajemo se, volimo i to je možda ključ našeg uspeha, to publika oseća

autor: Izabela Kančar 0

Budimpeštanski bend Ajri Mafija (Irie Maffia) osnovan je 2005 godine. U početku im se muzički stil svodio uglanom na rege muziku, a kako je vreme odmicalo, ovaj muzički pravac su sve više ostavljali po strani i počeli su da eksperimentišu sa skoro svim pravcima, egzotičnim latino-američkim stilovima ili aktuelnim elektronskim muzičkim trendovima.

Foto: Lična arhiva

U Srbiji su do sada dva puta gostovali, a poslednji u nizu nasutpa bio im je na ovogodišnjem Green Future festivalu u Adi. Za Univerzitetski odjek govorilo je troje članova benda: Senom, Bušom i Marcikom.

Bend ove godine puni 11 godina. Tolike godine nisu mali period u životu neke grupe. U čemu se i koliko promenio muzički stil od trenutka vašeg osnivanja pa do danas?

Sena Dagadu - Sena (vokal, rep, spoken word): - Po mom mišljenju, koliko godina - toliko muzičkih stilova i isto toliko promena. Činjenica je da smo se mnogo razvijali što se muzičkog ukusa i stila tiče, dosta smo eksperimentisali. Koliko nas - toliko ljubavi prema različitim vrstama muzičkih pravaca. To smo tokom godina pokušali da skovamo, da formiramo jednu celinu.

Bend broji 12 članova. Kako određujete šta će se naći na repertoaru, ko će kad da se pojavi na sceni?

Ištvan Buša - Buša (rep): Ukoliko nastupamo na nekom rege festivalu, onda uglavnom preovlađuje rege muzika, ako na hiphopu, onda su to hiphop numere.  Na sreću, bend nam je višeslojan, pa iz tog razloga možemo da se poigramo sa stilovima i da na taj način rokersku ili hihopersku priču stavimo u prvi plan. Pokušavamo da se uskladimo sa određenim festivalom. Marcika je uglavnom taj koji određuje redosled numera, pa je bolje da vam on to ispriča.

Marton Ele, Marci (trombon): Trudimo se napravimotakav redosled gde će svako moći da se istakne. Na primer, ove godine smo Buši na sredini koncerta napravili jedan blok. Do sada su mu numere bile razbacane, a sada smo u sredini napravili jedan deo gde je Buša česće na sceni. Ista situacija je i sa Kemonom, a i sa Kolumbom, Sena je najčešće na bini – od početka do kraja.

Gostovali ste u Rumuniji, Francuskoj, Engleskoj, a na festivalima u Mađarskoj ste redovni gosti. Drugi put ste kod nas, i kako sam mogla da primetim, vojvođanska publika je veoma uživala u koncertu. Zbog čega retko nastupate pred ovdašnjim fanovima?

Sena: Toliko puta su nas zvali (smeh)

Marci: Ukoliko nas neko potraži i datum nam odgovara, onda dolazimo. To što treba da pređemo neku granicu nas ne sputava u tome da prihvatimo nastup. Samo od toga zavisi da li postoji mogućnost za dolazak, a ako postoji, onda dolazimo.

Osim na festivalima, gde vas fanovi još mogu videti i čuti?

Marci: Pa najčešče nastupamo po festivalima. Klubovi nisu najodgovarajući teren za dvanaestočlani bend. Sviramo na mnoštvo gradskih dešavanja i festivala. Ove godine smo četiri-pet puta nedeljno nastupali u Mađarskoj.

Od početka do sada se sastav malo izmenio, ali ste već dosta dugo zajedno – ovako vas dvanaestoro. Šta je to što možete pružiti jedni drugima? Koji su to razlozi zbog kojih vredi otići u salu za probe?

Buša: Za mene je ovo kao motoristička banda u televizijskoj seriji „Sons OF Anarchy”. Obožavamo jedni druge, prisutno je to bajkersko držanje skupa. Srećni smo što možemo zajedno da sviramo. Čuo sam da se kod drugih bendova članovi međusobno mrze, putuju odvojenim busevima i samo ih poslovni interes povezuje. Kod nas to nije slučaj, kod nas se poznajemo, volimose i to može biti u ključ našeg uspeha, to publika oseća. Obraćamo pažnju jedni na druge, na primer da ne forsiramo Senu koja je u skoro svakoj numeri.

Koji su vam dalje planovi, na čemu trenutno radite?

Buša: Ove godine biće jedna rege ploča, zar ne? (smeh članova) Plan je da izdamo neku rege ploču.

Marci: Zapravo, imamo brdo ideja šta bismo radili dogodine, ali još se nismo odlučili. Postoji više puteva kojim možemo poći, ali još uvek nismo odlučili koji ćemo da odaberemo.

Sena: Ja bih još dodala da smo na sredini festivalske sezone i obično u tom periodu, uglavnom od aprila do oktobra ne možemo da stvaramo, već samo da nastupamo. Isrcpimo svu energiju da bismo posle mogli iznova da napunimo baterije. A šta ćemo posle raditi, zima će da pokaže.

 

Članovi benda:

Sena Dagadu – vokal, rep, spoken word

Andraš Keri (Kéri András) – MC Columbo – vokal, rep

Ištvan Buša (Busa István) – Busaman- vokal, rep

Kemon W. Thomas – MC Kemon – vokal, rep

Marton Ele (Élő Márton) – Dermot – trombon

Gašpar Horvat (Horváth Gáspár) – Jumo Daddy – klavijature

Zoltan Demeter (Demeter Zoltán) – Zozi – bas-gitara

Adam Seker (Szekér Ádám) – Szeki – gitara

Tamaš Deši (Dési Tamás) – Monsieur Büdoá – bubnjevi

Adam Međeš (Meggyes Ádám) – Mézi – truba

Antal Olah (Oláh Antal) – Zsömi – udaraljke

Akoš Baranjai (Baranyai Ákos) – DJ Future – di-džej

 

Nema komentara

Napišite komentar