Studenti: Mladi ne znaju mnogo o Holokaustu

autor: Darija Stjepić 131 pregleda

Studenti PMF-a sa smera Hotelijerstvo, organizovali su sinoć humanitarno veče pod nazivom „Hladno je za Štrand – idemo u Nederland", dan nakon Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, kojem je i posvećen deo programa kroz priču o životu Ane Frank.

 

– Ana Frank, kultna ličnost Holandije, internacionalni simbol žrtava Holokausta i borbe protiv fašizma, za nas je bila nezaobilazna tema – navodi jedna od učesnica predstave Ana Nedić i dodaje da su studenti želeli da prikažu njen život tokom rata i pošalju važnu poruku: 

– Ana Frank nije bila samo jedna od šest miliona Jevreja žrtava fašizma, Ana Frank je za tako malo proživljenih godina, ostavila duboko urezan trag o sebi i fašizmu, stoga ona ne sme biti zaboravljena, a vreme fašizma ne sme biti vraćeno. To što je bilo davno, ne znači da se ne može dogoditi opet”, navela je ona ističući da mladi danas vrlo malo znaju o ovom slučaju, ali i o Drugom svetskom ratu i žrtvama fašizma.

– Mladi nisu zainteresovani da saznaju nešto više o istoriji od onih najosnovnih podataka, a tim i o Drugom svetskom ratu, ali mislim da tu problem što se ni tokom obrazovanja ove teme na obrađuju na pravi način – smatra Nikola Zeljak, jedan od učesnika, dok organizatorka Sara Nikić, veruje da su mladi voljni da nauče važne činjenice o istoriji i kulturi nekih država i naroda, ali da im to mora biti prikazano na zanimljiv način, kako bi ih zainteresovalo i kako bi im takve stvari ostale u pamćenju.

– Smatram da su mladi, pogotovo oni rođeni u 21. veku, veoma malo upoznati sa Prvim i Drugim svetskim ratom, ali i domaćom istorijom. Čuli su za Anu Frank i njen dnevnik, Van Goga i njegove slike, ali nemaju predstavu kakve su živote vodili i da su njihova dela upravo to, njihov život. Naša želja je bila da kroz nekoliko kratkih scena gostima iole približimo ove dve besmrtne ličnosti – zaključuje Nikić.

    Napišite komentar