Stomatolozi i virus Korona – (ne)obavezne preporuke i (ne)postojeća kontrola njihovog sprovođenja

autor: Ivan Subotić 153 pregleda

Iako nisu „na prvoj liniji fronta“ borbe protiv virusa Korona, stomatolozi spadaju u jednu od najugroženijih grupa medicinskih radnika zbog prirode pružanja stomatoloških usluga koja podrazumeva blizak kontakt sa pacijentom, a samim tim i veću mogućnost za prenošenje zaraze. 

Foto: unsplash.com

Očigledna je bila potreba za brzom reakcijom u vidu propisivanja preporuka za sprovođenje stomatološke prakse i obezbeđivanja neophodne zaštitne opreme, ali su stavovi po pitanju onoga što je učinjeno različiti među stomatolozima koji svoj posao obavljaju u ordinaciji i onima koji se stomatologijom bave iz kancelarije.

Kada je početkom marta pandemija virusa Korona počela da dobija ozbiljniji karakter i u Srbiji, oči svih stomatologa bile su uperene u Stomatološku komoru Srbije (SKS), od koje se očekivalo da odmah izda jasna uputstva za primenu stomatološke prakse. Uprkos tome, prema rečima stomatološkinje Anje Sekulić koja radi u privatnoj ordinaciji „New Dent“ u Novom Sadu, mere za stomatologe prvo su se pojavile na društvenim mrežama, a tek kasnije je Stomatološka komora u javnost izašla sa svojim preporukama. 

– Mislim da je Komora malo okasnila sa davanjem preporuka za rad tokom pandemije. Po određenim grupama na Fejsbuku delila se objava u kojoj je jedan Kinez prevodio mere za stomatologe sa kineskog na srpski, a tek kada se to pojavilo na internetu i komora je dala svoje preporuke – kaže stomatološkinja Anja Sekulić.

Ipak, u SKS demantuju ovakve navode i ukazuju na to da je komora na vreme obavestila sve njene članove o preporukama. Direktor SKS, profesor doktor Vitomir Konstantinović kaže da je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ doneo preporuke još pre vanrednog stanja i da ih je komora odmah postavila na svoj sajt.

– To nije istina. Možete da vidite po datumima na našem sajtu kad smo mi šta objavljivali. To su samo priče, da se tako izrazim, i to nema veze sa istinom – rekao je direktor Stomatološke komore, prof. dr Vitomir Konstantinović komentarišući navode o preporukama za stomatologe na Fejsbuku. 

Prve preporuke komore zaista jesu donete pre uvođenja vanrednog stanja, odnosno 16. marta, ali je i pandemija virusa Korona u Srbiji počela da se širi i ranije. Zvanično, prvi slučaj je otkriven šestog marta, dok pojedini mediji spekulišu da je prisustvo virusa u našoj zemlji otkriveno i ranije – 1. marta.

Takođe, kada su se preporuke za stomatologe pojavile na zvaničnom sajtu SKS, u prvoj rečenici dotične objave saopšteno je da „do sada nije postignut konsenzus o pružanju stomatoloških usluga tokom epidemije COVID-19“, a stomatolozima je tada rečeno i da „uglavnom vrše terapiju hitnih slučajeva, odnosno pružanje prve pomoći, a da izbegavaju ili svedu na minimum ostale stomatološke intervencije“ iz čega se može zaključiti da je stomatolozima ipak ostavljeno na volju da odlučuju o tome da li će raditi, na koji način će raditi i koje od preporučenih mera će poštovati.

Podsetimo, sredinom aprila mediji su objavili da je preminuo stomatolog iz Novog Sada koji je bio zaražen virusom Korona, a kojeg su pojedini zvaničnici čak i optužili za širenje virusa jer je privatno lečio pacijente. 

Još jedna nedoumica vezana za rad stomatologa tokom pandemije virusa Korona odnosi se na kontrolu sprovođenja preporučenih mera, jer one, prema rečima direktora SKS prof. dr Vitomira Konstantinovića, nisu obavezujuće, ali se ipak kontrolišu.

– Sve je na nivou preporuke, jer ne može komora da nekome nešto naredi. Naredbu o tome, po zakonu, može da donese jedino Ministarstvo zdravlja – objašnjava Konstantinović, ali dodaje i da „sistem kontrole postoji. Postoje inspekcije koje idu po ordinacijama i vode računa da li se stomatolozi pridržavaju tih preporuka“.

Privatni stomatolozi sa kojima smo razgovarali, ali i oni zaposleni u državnom sektoru, kažu da u njihove ordinacije i dalje nije kročila nikakva inspekcija koja kontroliše sprovođenje preporučenih mera. Direktorka Zavoda za zaštitu zdravlja studenata u Novom Sadu u okviru kojeg funkcioniše i studentska stomatološka ordinacija, Slavica Petrović, objašnjava da u njihovoj ustanovi, prema njenim saznanjima, još nije bilo nikakve spoljne inspekcije.

– Možda nas je neko nekad i kontrolisao a da to nije prijavljivao jer te kontrole mogu biti i anonimne, ali mi bez obzira na spoljnu kontrolu unutar naše ustanove imamo glavnu sestru koja je zadužena da obilazi ustanovu i kontroliše da li se zaštitna oprema koristi adekvatno – rekla je Petrovićeva.

Foto: unsplash.com

Poštovanje preporučenih mera podrazumeva i dostupnost potrebne zaštitne opreme koja, u slučaju stomatologa, pored maski i rukavica obuhvata i vizire, zaštitne naočare kao i brojna dezinfekciona sredstva, kako ona za brisanje površina, tako i ona koja služe za dezinfekciju usne duplje pacijenta. Stomatološkinja Anja Sekulić navodi da je od strane SKS privatnim stomatolozima, po pitanju opreme, obezbeđen spisak distributera od kojih je mogu nabaviti.

– Oni (SKS) su nama pomogli tako što su nam poslali listu distributera kod kojih možemo nabaviti potrebnu opremu. Jedino što je tada bilo gotovo nemoguće stići do opreme i ako bi neko od kolega i zvao nekog od tih distributera moglo se desiti da ni oni u tom trenutku nisu imali opreme –  objašnjava stomatološkinja Anja Sekulić.

Sa druge strane, u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Novom Sadu navode da su oni radili po preporukama koje su blagovremeno dobili iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Direktorka Zavoda Slavica Petrović kaže da je diskutabilno pitanje da li je na početku pandemije bilo dovoljno opreme u zdravstvenim ustanovama, ali da je studentska ambulanta u Novom Sadu od početka pandemije bila opskrbljena svom potrebnom opremom.

– Kod nas je, svaki zaposleni radnik praktično od prvog dana, možda ne baš od prvog, ali veoma brzo, imao zaštitnu opremu. Mi smo imali na lageru dovoljan broj maski i rukavica i određeni broj dezinfekcionih sredstava. Tako da smo u startu, od momenta kada se pojavila pandemija koristili zaštitnu opremu – rekla je direktorka Zavoda za zaštitu zdravlja studenata u Novom Sadu, Slavica Petrović.

Nešto drugačiji odgovor na pitanje o opremi i pravovremenosti preporuka za rad stomatologa dobili smo u samoj stomatološkoj ordinaciji studentske ambulante. Stomatološkinja Biljana Obrenov kaže da preporuke nisu stigle na vreme, ali da su maske i rukavice imali od početka pandemije, dok jedna od medicinskih sestara na stomatološkom odeljenju koja je želela da ostane anonimna upozorava da su i te zakasnele preporuke ipak stigle pre sve potrebne zaštitne opreme.

– Da su baš na vreme stigle preporuke – nisu, ali mi smo se uzdali u svoj zdrav razum i sami zaključili šta je dobro raditi, a šta ne. Maske i rukavice smo imali od početka, dok su viziri i naočare stigli tek kasnije – rekla je stomatološkinja Biljana Obrenov.

Medicinska sestra studentskog stomatološkog odeljenja koja je tražila anonimnost kaže da je vizir na stomatologiju stigao sa zakašnjenjem, tek na molbu načelnice odeljenja i da se rad sa pacijentima u početku pandemije obavljao i bez vizira.

– U početku smo radili bez vizira i imali smo samo jedne naočare, sva sreća da imamo dioptriju pa su nam te naočare bile kao neki vid zaštite. Kasnije je stigao i vizir. Jedan vizir na celu stomatologiju, radilo se samo sa njim i doktorke su se smenjivale –  navodi medicinska sestra koja radi na stomatološkom odeljenju studentske ambulante.

Imajući u vidu ponovni rast novoobolelih od virusa Korona koji je nastupio nakon relaksiranja mera obaveznih za sve građane, treba naglasiti da se stomatološka praksa, kako u privatnim, tako i u državnim ordinacijama i dalje sprovodi uz preporuke koje nisu obavezujuće. Detaljnije preporuke za rad stomatoloških ordinacija tokom pandemije objavljene su na sajtu SKS krajem maja, ali ostaje nejasno da li se one kontrolišu i ko ih kontroliše. Savesnost stomatologa i pored nejasne regulacije novog režima rada, i dalje je najefektivniji alat za zaštitu od virusa Korona ovih medicinskih radnika, ali i njihovih pacijenata.

    Napišite komentar