Spontani protest u Beogradu prerastao u višečasovni sukob sa policijom

autor: Andrija Lazarević 82 pregleda

Sinoć je u Beogradu došlo do sukoba okupljenih građana i policije na protestu koji je usledio nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kom je najavljen policijski čas u trajanju od petka do ponedeljka.

Foto: Milena Đurić

Nakon obraćanja predsednika građani su se okupili ispred zgrade Skupštine Srbije, ali je u toku večeri ovo okupljanje preraslo u nasilne proteste. Naime, nešto nakon 22 časa grupa demonstranata uspela je da uđe u hol Skupštine, ali su kroz nekoliko minuta izbačeni iz parlamenta. Policija je u toku večeri bacala velike količine suzavca na demostrante kako bi ih udaljili sa protesta. Eskalacija sukoba dogodila se na platou Skupštine kada je policija izvukla jednog demonstranta i udarala ga pendrecima, što se moglo videti uživo na programu televizije N1. Narod je na to reagovao bacanjem kamenica i kanti u pravcu policije, kako bi odbranili demonstranta na podu. Osim kod Skupštine, napeto je bilo i kod Crkve Svetkog Marka gde su zapaljena dva policijska vozila i marica. 

Uprkos uveravanju zvaničika da policija nije upotrebila prekomernu silu, različite fotografije i video snimci govore drugačije.

Praćenje protesta uživo izostalo je na svim televizijama sa nacionalnom frekfencijom. Vanredni program i prenos uživo jedino je emitovala televizija N1.

Povređenih ima na obe strane.

Protest je ugušen oko dva časa iza ponoći, a novi je najavljen za večeras.

Protest na prestoničkim ulicama pratila je i Evropska komisija koja je pozvala na poštovanje svih mera suzbijanja virusa korona. Oni su naglasili da sve mere koje država donese moraju biti garantovane ljudskim pravima.

    Napišite komentar