Novinarstvo služi da podseća i građane i političare na njihove uloge u društvu

autor: Darija Stjepić 162 pregleda

Nema slobodnog društva bez slobodnih i profesionalnih medija. Posao novinara je da brani javni interes, vladavinu prava, nezavisnost institucija, da istražuju kriminal i korupciju, da budu branitelji ljudskih prava, navela je novinarka Suzana Trninić u okviru kampanje “Mediji za građane – građani za medije”, koju sprovodi Novosadska novinarska škola. 

 

 

Kampanja se bavi pitanjima kao što su: šta je istraživačko novinarstvo, kakav treba biti rad javnih servisa, kako se finansiraju mediji, temama poput tabloida i senzacionalizma, napadima i pritisaka na novinare, kao i time šta je medijska pismenost, šta su lažne vesti i fektčeking, pitanjem budućnosti medija, ali i drugim temama. 

Novinarka Radio Beograda Tamara Vučenović rekla je da novinari imaju veliku odgovornost kada je reč o budućnost medija, ali ne samo oni, već i društvo u celini, građani i svi oni koji koriste medije. 

“Tehnologija je, sa jedne strane, ono što nam omogućava napredak, ali tehnologija nema samo dobre strane, već ima i svoje negativne strane”. Dakle, treba da je poznajemo dobro da bismo, samim tim, mogli da u budućnosti imamo odgovorne medije, ali i čestite, iskrene i dostojanstvene, kakve nadam se da imamo ipak i danas”, navela je ona. 

Ciljevi kampanje su ukazivanje na značaj uloge novinarstva u društvu, važnost profesionalnog izveštavanja, ali i na prepreke u radu sa kojima se novinari neretko susreću. Pored toga, kampanja doprinosi poboljšanju medijske pismenosti, nastoji da podigne svest o važnosti slobode medija, kao i da podseti javnost o značaju kritičkog pristupa medijskim sadržajima. 

U kampanji učestvuje šesnaest istaknutih novinara i novinarki Raskrikavanja, FakeNews Tragača, KRIK-a, BIRN-a, CINS-a, Radio Beograda i Radija Novog Sada, NIN-a, N1, Njuz.neta i Al Džazire. Među njima i bivši urednik Univerzitetskog odjeka Zoran Strika, novinar Radija 021. Svi video prilozi dostupni su na ovom linku.

 

Kampanja je deo regionalnog projekta “Mediji za građane – građani za medije“, koji finansira Evropska unija, a pored Srbije, sprovodi se u još četiri zemlje iz regiona – Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija

    Napišite komentar