Međunarodni dan slobode medija

autor: D.S. 175 pregleda

Sloboda medija odražava slobodu društva, te pritisci na medije ugrožavaju pravo građana da budu objektivno i pravovremeno informisani upozoravaju medijska udruženja na Međunarodni dan slobode medija.

 

Foto: Digital BugguPexels

 

Nezavisno društvo novinara Srbije je saopštilo da svaka zemlja mora poštovati sopstvenu posvećenost slobodi medija i omogućiti okruženje u kojem novinari mogu da rade bez straha od cenzure, gubitka posla, zastrašivanja i bez straha za život.

 

„Hapšenje novinara, napadi na njih, kampanje mržnje kako u onlajn sferi, tako i svakodnevnom životu često i u samim institucijama države, kao i uništavanje autonomije redakcija – samo produbljuju krizu kroz koju novinarska profesija prolazi pojavom velikog broja dezinformacija i mera u suzbijanju pandemije koje se u Srbiji koriste za dodatno sužavanje slobode novinara, navodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

 

Za NDNV je danas u emisiju o slobodi medija govorio urednik portala Fejk njuz Tragač Stefan Janjić kada je izjavio da među mladim novinarima ima mnogo hrabrih i talentovnih. Gošća emisije je bila i novinarka Antonela Riha kojoj je lider radikala Vojislav Šešelj pretio smrću u februaru 2000. godine, zbog čega su tadašnji nezavisni mediji mesecima bojkotovali izveštavanje o aktivnostima Srpske radikalne stranke, te je ocenila da današnja situacija podseća na to vreme jer je na vlasti „Šešeljev skutonoša“ Aleksandar Vučić.

 

„Ukoliko mediji u određenom društvu nisu slobodni, oni ne mogu da ispunjavaju svoju ulogu kontrolora vlasti. Ukoliko nema kontrole vlasti, može da se postavi pitanje u kojoj meri je onda i samo društvo slobodno, odnosno zaštićeno od samovolje izabranih predstavnika.“

    Napišite komentar